În urma celei mai recente campanii de verificare a salubrizării cursurilor de apă, șanțurilor și rigolelor din localitățile județului au fost descoperite în 12 comune depozite de deșeuri și de material lemnos pe maluri și în secțiuni de scurgere a podurilor și podețelor, ceea ce poate duce la obturarea scurgerii apelor.

Potrivit unei informări a Prefecturii Bihor, prefectul Dumitru Țiplea a aprobat raportul privind campania de verificare derulată în intervalul 20 mai – 20 iunie de o comisie mixtă formată din reprezentanți ai ISU Crișana Bihor, Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor, Administrației Bazinale de Apă Crișuri, Prefecturii, Gărzii de Mediu Bihor, Gărzii Forestiere Oradea, Serviciului Județean Bihor al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și ai Administrației Parcului Natural Apuseni. 

În cursul acțiunii au fost verificate în teren, prin sondaj, 81 cursuri de apă de pe raza a 40 de unități administrative teritoriale (UAT), în 193 de localități, iar în 12 comune au fost identificate depozite de deșeuri și de material lemnos pe malurile și în albiile cursurilor de apă, precum și în secțiunile de scurgere a podurilor și podețelor, care pot duce la obturarea scurgerii.

Cele 12 comune sunt Răbăgani, Lunca, Roșiori, Oșorhei, Drăgănești, Șoimi, Lazuri de Beiuș, Criștioru de Jos, Hidișelu de Sus, Măgești, Popești și Tileagd, iar pentru remedierea deficiențelor au fost dispuse măsuri de degajare și salubrizare a cursurilor de apă în zonele în care au fost identificate deșeurile.

„În fiecare an derulăm aceste controale și constat că deficiențele scad după fiecare campanie de control. Lucrăm coordonat cu instituțiile județene pentru a proteja atât natura, cât și viețile și bunurile bihorenilor”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!