Primarul Florin Birta le-a dat o veste proastă orădenilor care nu au un contract încheiat cu firma de salubritate RER Vest: din 1 iunie, vor plăti lunar o taxă specială, în valoare de 27,5 lei pe persoană.
Taxa specială de salubritate este menită să acopere costurile pe care RER Vest le are pentru colectarea deşeurilor de la gospodăriile unde proprietarii au refuzat să semneze un contract.
"În momentul în care o asociaţie de proprietari sau o casă nu are contract cu RER, firma de salubritate, conform legii, este obligată să ridice acele deşeuri, nu le poate lăsa în stradă, urmând să factureze administraţiei publice contravaloarea deşeurilor ridicate şi care nu au putut fi facturate. Noi vom încasa acea taxă la Primărie şi vom plăti RER-ului contravaloarea serviciului", a declarat edilul joi, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei de Consiliu Local.
Această taxă există pe lista obligaţiilor fiscale din Primăria Oradea încă de acum zece ani, dar nu s-a aplicat niciodată. Pentru anul 2021, nivelul ei era de 20 de lei pe persoană pe lună, dar în şedinţa de joi Consiliul Local a decis să-l majoreze la 27,5 lei.
Primarul Birta a explicat că s-a ajuns la această valoare ţinându-se cont de cantitatea medie de deşeuri produsă de un cetăţean. Numai că, spre deosebire de orădenii care au încheiat un contract de salubritate şi care, teoretic, colectează deşeurile selectiv, mizeriile aruncate de cei fără contract sunt nesortate, aşa că Primăria le taxează ca deşeuri reziduale, cea mai scumpă categorie de deşeuri. "Toţi cei care nu au contract cu firma de salubrizare vor trebui să achite de la data de 1 iunie o taxă specială de 27,5 lei pe lună, pentru serviciul de salubrizare", a declarat Birta.
Întrebat cum anume se va aplica această taxă în cazul orădenilor care stau la bloc, de pildă, primarul a spus că procedura exactă urmează să fie stabilită şi votată, într-o altă şedinţă a Consiliului Local.
"Urmează să stabilim un regulament, o modalitate prin care această taxă se va aplica. Trebuie subliniat că, în continuare, Poliţia Locală poate şi sancţiona proprietarii care nu au contract, cu amendă de la 500 de lei la 1.000 lei privind refuzul de a încheia contractul de salubritate", a mai spus Birta.
În prezent, 92% din casele din Oradea, adică 18.836 din totalul de 20.433, au un contract de salubritate încheiat cu RER Vest. În schimb, din cele 882 de asociaţii de proprietari, doar 212, adică 24%, au semnat noile contracte. Până la finalul anului, locatarii din asociaţiile care au semnat contractele cu RER Vest vor plăti un tarif lunar de 17,87 lei, urmând ca, de anul viitor, să plătească în funcţie de cantitatea de deşeuri generată.