Orădenii care vor să profite de venirea primăverii cu plimbări pe malul Crişului Repede ar putea să regrete rapid. Apele râului sunt pline de gunoaie de tot felul, de la PET-uri şi materiale textile la resturi menajere ori echipamente de pescuit.

Cele mai multe gunoaie se adună în aval de podul Sovata, de altfel una dintre cele mai frecventate zone de promenadă din oraş. În luna februarie, angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri au adunat de aici 4 metri cubi de gunoaie, dar parcă nici nu se vede că au făcut curăţenie, căci deja pe apă plutesc alte deşeuri. De pe toate apele bihorene, formaţiile de lucru din ABA Crişuri adună lunar, în medie, între 15 şi 25 mc de deşeuri.

"Vremea bună invită populaţia la plimbări pe malul apei. Din păcate însă, majoritatea încă mai lasă gunoaie pe cursurile de apă, de parcă ar fi de datoria râului să cureţe malurile. Se pare că ne este destul de greu să respectăm legea, să respectăm natura, să ne respectăm pe noi", a precizat Dorel Dume, director ABA Crişuri.

Cum gunoaiele afectează şi calitatea apei, ABA Crişuri va lansa, de Ziua Mondială a Apei, adică pe 22 martie, un proiect de informare şi sensibilizare a bihorenilor cu privire la salubritatea cursurilor de apă. Intitulat "Gunoiul doare!", proiectul îşi propune să le explice bihorenilor că locul deşeurilor nu este în apă.