Pe modelul patrulei care funcționează de luni bune în Oradea și verifică modul în care locuitorii orașului aruncă deșeurile, se vor înființa curând și patrule de control în Bihor.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, totodată președintele Ecolect Group (organismul care gestionează salubritatea din județ), Mircea Mălan, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că cel târziu în iunie, vor începe verificările în satele și orașele din tot județul, ca să fie depistate gospodăriile fără contract de salubritate, dacă operatorii respectă programul de colectare, dar și dacă bihorenii aruncă gunoaiele așa cum ar trebui.

Fiecare sat, la pas

„În cadrul Ecolect am angajat de curând o persoană care se va ocupa în mod concret de urmărirea modului în care operatorii de salubritate își fac treaba și asigură un serviciu de calitate tuturor persoanelor, atât fizice, cât și juridice. În acest sens, am decis în AGA (n.r. Adunarea Generală a Acționarilor) Ecolect să înființăm patrule mixte de verificare a modului în care se realizează serviciul de salubritate”, a declarat Mălan.

Fiecare lot din județ (cu excepția Oradiei, unde se fac deja aceste controale) va avea o echipă formată dintr-un reprezentant al operatorului de salubritate și reprezentantul de mediu al fiecărei primării verificate, care, coordonați de angajata Ecolect, vor verifica în teren modul în care se face salubritatea. Astfel, se vor putea identifica gospodăriile unde nu există un contract de salubritate, firmele care nu au asemenea acte, dar și dacă este respectată colectarea separată în patru fracții, cum e obligatoriu în mediul rural, respectiv în cinci fracții, pentru mediul urban.

Colectarea biodeșeurilor, amânată

Pe de altă parte, în aceeași conferință de presă, Mălan a anunțat că s-a decis amânarea implementării colectării separate în cinci fracții în satele din Bihor, așa cum AGA Ecolect a decis mai devreme în acest an. Asta ar fi însemnat ca și bihorenii care stau la sate să primească pubele maro, în care să arunce doar resturile biodegradabile.

Pentru că oricum luna trecută a decis majorarea tarifelor de salubritate, motivat de faptul că prețurile stabilite la licitațiile din 2019 nu mai reflectau realitatea, în contextul în care prețul carburanților a crescut, și la fel și costurile cu salariile angajaților firmelor de salubritate, Ecolect a decis să nu introducă un nou traseu de colectare care, desigur, ar fi crescut costurile serviciului.

„Creșterea accentuată a prețurilor la carburanți, creșterea accentuată a salariilor cerute de angajații operatorilor de salubritate, faptul că tarifele cu care operau fuseseră stabilite în 2019 și nu mai țineau cont de realitate ne-au făcut să amânăm implementarea acestui proiect de colectare selectivă a fracției biodegradabile separat, până la o dată la care lucrurile se vor calma”, a declarat Mălan.

Din acest motiv, Ecolect a amânat și un alt proiect deja anunțat, dotarea fiecărei clase din fiecare școală din Bihor cu pubele pentru colectare separată. Vicele CJ a explicat că își dorește ca, la școală, elevii să arunce deșeurile exact cum trebuie să facă și acasă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!