Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu (67 de ani), a fost ofiţer acoperit al Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) a Securităţii, în cadrul Institutului de Economie Mondială (IEM), relevă documente ale CNSAS.

Potrivit Press One, Isărescu ar fi fost recrutat ca ofiţer în 1971, când se pregătea să-şi finalizeze studiile de la Academia de Ştiinţe Economice, şi în acelaşi an a fost angajat la IEM.

De altfel, ziarul România liberă a publicat recent documente din care reiese că Mugur Isărescu a semnat note informative sub numele de cod "Manole", despre colegi de la Institut.

Documente aflate în arhiva CNSAS demonstrează că Institutul de Economie Mondială, denumit “Fundaţia”, a funcţionat de fapt ca una dintre instituţiile deplin conspirate ale spionajului extern din perioada regimului Ceauşescu.

În cadrul IEM funcţiona şi o divizie specială, folosită pentru legendarea şi trimiterea în străinătate a unor ofiţeri acoperiţi, căreia i s-a dat numele de "Grupul Operativ Negoiu".

Documentele arată că, din aproximativ 170 de angajaţi ai Institutului, mai mult de o treime – circa 60, în anul 1979 – erau ofiţeri acoperiţi ai UM 0544.

Surse din SRI au declarat pentru Press One că, după apariţia articolelor din România liberă, în cadrul SRI s-a declanşat o anchetă pentru identificarea persoanei care s-a ocupat de inventarierea documentelor, pe motiv că aceasta nu ar fi "periat" suficient de bine dosarul Institutului de Economie Mondială înainte de a-l trimite la CNSAS, în anul 2008.

Contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere, Mugur Isărescu a transmis prin intermediul Biroului de Presă al BNR refuzul său de a face orice comentariu pe marginea acestui subiect.

Într-un interviu apărut la finalul lunii februarie în Jurnalul Naţional, Mugur Isărescu afirmă că, atunci când a devenit prim-ministru (la sfârşitul lui 1999), a cerut analizarea activităţii Institutului de Economie Mondială. El mai spune că a scris "referinţe" despre colegi ca "garanţii reciproce".

Citeşte pe PRESS ONE Istoria IEM şi ce alte persoane mai sunt pe listă