Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri că Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre care prevede indexarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată la 2.300 lei, începând cu 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă o creştere de 3% comparativ cu luna decembrie a anului trecut, a precizat premierul Florin Cîţu.

Stabilirea salariului minim brut pentru anul 2021 a fost decisă în urma unei formule de calcul care ia în considerare atât rata inflaţiei de 2,2%, cât şi creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană, de 0,8 % pentru anul 2020, notează site-ul Adevărul.ro.

"Salariul minim creşte cu 3% în 2021, peste rata inflaţiei din 2020 şi peste estimarea de rată de inflaţie în 2021, păstrând puterea de cumpărare a românilor. Bineînţles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie, deci este destul timp", a declarat şeful Executivului, potrivit sursei citate. 

Adevărul mai precizează că salariul pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul minim brut pe ţară garantat în plată, care nu include sporuri, rămâne la suma de 2.350 lei lunar. 

Digi24 notează că, potrivit Hotărârii de Guvern, tariful orar va crește la 13,583 lei/oră de la 13,327 lei/oră în 2020 pentru un program complet de lucru.

"A mai fost un proiect de lege în primă lectură în ceea ce priveşte consumatorul vulnerabil. Acest proiect de lege merge la minister pentru avizare si după aceea va merge în Parlament. Este o transpunere de directivă. Acestea au fost de fapt elementele principale ale şedinţei de Guvern de astăzi", a mai explicat Cîţu.  

De majorare vor beneficia astfel aproximativ 1.400.000 de angajaţi, adică în jur de 26,4 % din cei 5.300.000 de salariaţi activi.