Guvernul a atacat sâmbătă la Curtea Constituţională Legea privind pensiile speciale, conform căreia primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene urmează să beneficieze de două pensii.

"Sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituţie, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurararea finanţării pentru indemnizaţiile nou create", arată un comunicat transmis duminică de Executiv. 

Conform acestuia, în forma adoptată, există cel puţin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii, astfel că efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei.

"În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. In plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca şi impactul asupra bugetului de stat", arată comunicat.

Legea a fost votată pe 21 decembrie, de senatorii din PSD, UNPR, ALDE şi UDMR, liberalii abţinându-se de la vot. Decizia a fost luată de Senat, ca for decizional şi potrivit acesteia cea mai mică indemnizaţie specială, pentru un mandat complet, este de 891 lei, care se adaugă la pensia normală. Cel mai mare bonus la pensie îl primeşte persoana care a îndeplinit mandatul de Primar al Capitalei, respectiv 2.130 lei, pentru cei 4 ani la şefia Capitalei. Sumele cresc proporţional cu numărul de mandate, dar nu mai mult de trei, arată gândul.info.

Între cei care au votat această lege se numără şi parlamentari bihoreni: fostul primar al Oradiei, PSD-istul Petru Filip, decanul Facultăţii de Medicină, Florian Bodog, dar şi fosta viceprimăriţă UDMR Rozalia Biro.