Premierul României, Ludovic Orban, alături de miniştrii cabinetului său, au prezentat, miercuri după amiaza, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, planul naţional de investiţii şi relansare economică "Relansăm România", în cadrul unui eveniment care a avut loc în aer liber. Programul cuprinde, între altele, măsuri de sprijin pentru companii, precum şi numeroase investiţii în instrastructură.

Granturi de sprijin pentru firme

O sinteză a acestui plan a fost publicată în aceeaşi zi de către reprezentanţii Guvernului. Potrivit acesteia, obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Guvern este realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media Uniunii Europene, în următorii 5 ani.

Guvernul se așteaptă ca anul acesta Produsul Intern Brut al României să se reducă cu 1,9%, însă precizează că o revenire a pandemiei va afecta perspectivele de creștere și va cauza daune semnificative companiilor și locurilor de muncă, notează Digi24.ro. 

Documentul prevede mai multe măsuri pentru sprijinul IMM-urilor, granturi și fonduri nerambursabile, scheme de garantare, înființarea unei Bănci Naționale de Dezvoltare ca instituție de credit pentru proiecte de investiții și înființarea Fondului Român de Dezvoltare.

Spre exemplu, sunt prevăzute granturi de sprijin pentru microîntreprinderi în valoare de câte 2.000 de euro pentru SRL fără salariaţi, precum şi o schemă de ajutor pentru activităţi de comerţ şi servicii afectate de Covid-19 în valoare totală de 160 de milioane lei. 

O altă măsură prevăzută este asigurarea de granturi pentru investiţii şi pentru reconversia economică a IMM-urilor, care pot fi între 50.000 şi 200.000 de euro. Sunt vizate industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcţii, transport, turism şi confecţii.

Investiţii în infrastructură

De asemenea, în proiectul "Relansăm România" sunt prevăzute măsuri de protecție socială, printre care vouchere pentru masă caldă pentru persoane în vârstă, vouchere pentru copiii care provin din familii cu venituri mici și pachete pentru persoanele vulnerabile.

La capitolul investiții, Guvernul promite realizarea până în 2027 a trei spitale regionale la Cluj, Iași și Craiova, conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României  prin demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi și drumuri expres până în 2030, construcția metroului din Cluj și finalizarea liniei de metrou care face legătura cu Aeroportul Otopeni.

De asemenea, Guvernul mai promite reabilitarea și modernizarea a 20.000 km de drumuri locale și 7.000 km de drumuri județene, extinderea rețelelor de apă și canalizare și realizarea Canalului Siret-Bărăgan.

Totodată au fost incluse şi proiecte de modernizare a căilor ferate, inclusiv pe ruta Cluj-Napoca - Episcopia Bihor. 

Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică include locuinţe pentru specialişti în sănătate, învăţământ şi alte categorii socio-profesionale, respectiv 10.000 de unităţi locative pentru specialişti (2 miliarde de lei) şi 5.000 unităţi locative pentru tineri, destinate închirierii (1 miliard de lei).

Pentru reabilitare monumente istorice, patrimoniu cultural şi sedii administrative se vor aloca două miliarde lei.