Cu două săptămâni în urmă, senatorii PNL Bihor Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea anunţau înregistrarea unei interpelări adresate premierului Victor Ponta, de la care solicitau lămuriri cu privire la faptul că Hotărârea de Guvern privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist în Bihor a fost emisă în decembrie 2012 fără consultarea autorităţilor locale şi fără un studiu privind impactul asupra mediului.

Conform senatorului Cristian Bodea, răspunsul l-a dat, luni, nu premierul Victor Ponta, ci ministrul Energiei, Constantin Niţă, care a precizat că avizele de exploatare eliberate pentru companiile East West Petroleum şi Clara Petroleum nu se referă la gazele de şist şi sunt, deocamdată, doar pentru explorare, nu şi pentru exploatare, în perimetrele Tria şi Tulca. De asemenea, spune Bodea, pentru Băile Felix nu a fost emis până acum niciun acord, nici măcar pentru explorare.

Din răspunsul dat senatorului liberal reiese că Guvernul intenţionează ca pe banii celor două companii să facă "un fel de inventar al resurselor naturale, cu promisiunea că apoi le va lăsa să extragă ceea ce vor găsi".

"Guvernul aşteaptă găsirea unor soluţii chimice mai "ecologice" pentru extracţia (n.r. - gazelor de şist) prin fracturare, peste vreo doi ani, dar nu pare preocupat de posibilitatea unor cutremure sau de afectarea pânzei de ape termale", mai spune senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea.

În ce priveşte neinformarea autorităţilor locale înaintea emiterii HG care permite companiilor East West Petroleum şi Clara Petroleum să facă prospecţiuni în Tria şi Tulca, ministrul Energiei a răspuns autorilor interpelării că acestora urmează să li se solicite ulterior aprobări pentru începerea lucrărilor, fapt pe care ministrul Energiei l-ar considera tot un fel de "consultare", ceea ce însă l-a nemulţumit pe Bodea. Acesta consideră că procedura urmată de Guvern nu este normală, deoarece executivul emite acte în favoarea companiilor, dar acestea ar putea fi inutile dacă autorităţile locale se vor împotrivi explorării şi extracţiei.