Guvernul României a decis, joi, să suplimenteze bugetul Ministerului Economiei, pentru ca banii, peste 11,6 milioane de lei, să ajungă în conturile companiei de stat Băița SA și să fie folosiți pentru achiziționarea unei instalații necesare pentru prelucrarea dolomitei. 

Într-o informare trimisă după ședință, reprezentanții Guvernului spun că „prin această Hotărâre, se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului cu suma de 11,6 milioane lei pentru majorarea capitalului social al societății Băiţa S.A., în vederea realizării unei învestiții necesare activității de exploatare şi prelucrare a dolomitei din zăcământul Băiţa-Bihor”. 

Suma necesară se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

„Cu această sumă, societatea va achiziționa o instalație necesară activității de prelucrare a dolomitei, lucru care va face posibilă continuarea măsurilor asumate prin Programul de restructurare întocmit și aprobat pentru Societatea Băița S.A.”, se mai arată în comunicatul oficial. 

Guvernanții spun că Mina Băița a exploatat dolomita timp de 10 ani, între anii 2013-2022, „resursă care a adus societății profit”. 

SC Băița SA a avut în 2023 o cifră de afaceri de doar 3,9 milioane de lei și datorii de 15,9 milioane de lei, conform datelor de pe portalurile listafirme.ro și termene.ro. 

Cu doi ani în urmă, BIHOREANUL a scris pe larg cum o serie de administratori speciali nu au reușit să redreseze activitatea companiei de stat cu sediul în uriaşul Palat al Companiei Naţionale a Uraniului din Ştei. Mai mult, în ciuda rapoartelor Curții de Conturi, care dezvăluiau cheltuieli exagerate, Băiţa SA s-a numărat printre firmele cărora Guvernul a decis, în martie 2022, să le reducă datoriile. Din cele 11,7 milioane lei pe care le avea de plătit, 8,5 milioane au fost şterse de-a dreptul, după cum se arată în articolul Băiţa sub protecţie: Dedesubturile „afacerii” prin care Guvernul a șters datoriile companiei miniere de stat Băiţa SA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!