Guvernul are în plan să majoreze contribuţiile la Pilonul II de Pensii, fapt ce ar însemna un profit mai mare pentru cei care contribuie la acest pilon, obligatoriu, potrivit programului de guvernare al coaliţiei PNL-USR-PLUS-UDMR.

Contribuţiile vor fi crescute cu un punct procentual, respectiv de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până la 4,75% în 2024, potrivit site-ului Alba24.ro, care citează documentul depus în Parlament și asumat de Cabinetul Cîțu.

Datele prezentate în acest an de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) arată că, în ciuda pandemiei de COVID-19, în 2020 s-a înregistrat un câştig de aproape un miliard de euro pentru participanţii la Pilonul II.

"Pilonul II de pensii a realizat în 2020 un câştig de 6,2%, de trei ori peste inflaţie, adică un profit net de 900 mil. EUR pentru participanţi. Revenirea spectaculoasă de după scăderile cauzate de închiderea economiei din primăvara lui 2020 se datorează parţial revenirii pieţelor, dar şi managementului profesionist, strategiei de investiţii adaptate contextului şi calităţii supravegherii", susține un comunicat transmis recent de APAPR.

În România există trei categorii de pensii: Pilonul I, adică vistieria statului, unde ajunge o parte din contribuţia datorată la pensii, Pilonul II, administrat privat, unde merge o altă parte din contribuţia obligatorie la pensii, şi Pilonul III, reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea.

"Cel care datorează contribuţie la pensii asigură umplerea Pilonului I şi a Pilonului II, proporţional cu cotele decise prin lege. Astfel că, spre deosebire de partea din contribuţia noastră care merge în vistieria statului, partea cealaltă, adică pensia privată obligatorie, merge într-un cont administrat privat, însă asta nu înseamnă că aceştia nu se vor mai întoarce la noi într-un final, la vârsta pensionării", mai arată sursa citată.

Practic, banii din pilonul II reprezintă un plus faţă de pensia din sistemul public. Ba mai mult. "Dacă titularul contribuţiei de la Pilonul II moare, atunci banii din contul său propriu la fondul privat se duc la moştenitorii săi - ceea ce la pensiile publice de stat nu se întâmplă", mai arată Alba24.

Legea nr. 411/2004 este actul normativ ce reglementează pensiile private. În document se prevede că persoanele în vârstă de până la 35 de ani care sunt asigurate în sistemul public de pensii trebuie să adere la un fond de pensii. De asemenea, persoanele până în 45 de ani, care sunt deja asigurate şi contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond. Persoanele care nu ştiu la ce fond merg banii lor de pensie privată, pentru că nu şi-au ales fondul, pot să afle folosindu-se de o aplicaţie pusă la dispoziţie de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).