Biroul de presă al Guvernului a anunţat vineri seară, printr-un comunicat, că mandatele prefectului de Bihor Gavrilă Ghilea şi cel al subprefectului Sorin Buhaş încetează. Potrivit comunicatului, deciziile au fost luate în şedinţa de 8 mai a Guvernului, adică acum trei zile.

Tot atunci, Executivul a emis şi o "hotărâre privind aplicarea mobilităţii pentru domnul Bitea Cristian Vasile din funcţia publică de inspector guvernamental în funcţia publică de subprefect al judeţului Bihor".

Deocamdată, numele noului prefect, Claudiu Pop, nu apare în comunicatul Guvernului, deşi după toate probabilităţile el urmează să fie numit în această funcţie săptămâna următoare, după lămurirea unor detalii privind încadrarea lui în Corpul Înalţilor Funcţionari Publici.

După cum BIHOREANUL a mai scris, preşedintele organizaţiei municipale a PSD nu va mai fi viceprimar al Oradiei, aşa cum s-a dorit iniţial, ci prefect al judeţului Bihor.

În ce-l priveşte pe Cristian Bitea, după ce a fost vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret a PDL la nivel naţional, în 2004 a fost numit subprefect al judeţului Ialomiţa, fiind păstrat în funcţie de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu inclusiv după ieşirea PDL din executiv.

Ulterior, în 2009, Bitea a fost numit subprefect de Bihor de către Guvernul Boc II, după intrarea PSD în opoziţie, în locul lui Claudiu Pop.

Bitea a fost demis, însă, în 2010 de către Guvernul Boc III, după ce a intrat în conflict deschis cu prefectul Gavrilă Ghilea. Acesta îi reproşa că se prezintă la serviciu cu întârziere sau deloc, că nu îi recunoştea autoritatea şi chiar că i-o submina, astfel încât a obţinut înlocuirea sa cu fosta şefă a Cancelariei, Adelina Coste.