Guvernul discută, în şedinţa de miercuri, despre raportul care indică existenţa iodului radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie, după ce va primi toate datele necesare din partea instituţiilor de resort, a anunţat premierul Emil Boc. "Situaţia va fi analizată de Guvern în şedinţa de miercuri, trebuie trimise toate datele de către instituţiile de resort", a spus premierul.

Conform unui studiu făcut fără legătură cu monitorizarea zilnică a radiaţiilor sau cu situaţia din Japonia, apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic conţin urme de iod radioactiv. Marţi, Institutul de Fizică Nucleară şi ISP au anunţat că respectivele concentraţii sunt infinit mai mici faţă de maximele admise.

Directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" de la Măgurele, Nicolae Victor Zamfir, a declarat pentru agenţia Mediafax că urmele de iod în apa de ploaie şi laptele de oaie au fost identificate în zona Slănic Prahova şi că nu pun în pericol viaţa nimănui.

"Nivelul maxim admis de iod în radiaţii este de 300 de bechereli/litru. Cercetătorii institutului au luat probe în cadrul unui studiu în zona Slănic Prahova, unde noi avem un punct de cercetare. Acolo au identificat un nivel al concentraţiei iodului de 0,05 bechereli/litru, concentraţie extrem de mică, care nu poate pune în pericol viaţa nimănui", a spus Nicolae Victor Zamfir.

El a precizat că măsurătorile nivelului de radiaţii din zona Măgurele nu identifică nici măcar această concentraţie mică a ionilor de iod în jurul Capitalei.

Şi Ministerul Sănătăţii a transmis marţi că specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică au anunţat că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131.