În luna septembrie, deputatul PDL Silviu Prigoană a elaborat o iniţiativă legislativă în care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din "rom" în "ţigan", la care Guvernul urmează să emită o opinie. Atunci, preşedintele Traian Băsescu a declarat că decizia de a schimba denumirea ţiganilor în romi a fost una greşită, europenii făcând confuzie între romi şi români.

Iniţiativa legislativă a lui Prigoană propune ca, în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoane de etnie romă/ ţigănească, denumirea utilizată să fie de "ţigan/ţigancă". Se propune totodată ca atribuirea de conotaţii negative la folosirea acestei denumiri să fie interzisă.

Guvernul s-a reunit joi în şedinţă pentru a discuta şi această propunere şi, potrivit unor surse ministeriale, membrii executivului sunt de acord cu această propunere. "Ne-am bazat pe recomandările Academiei Române şi pe faptul că în majoritatea statelor UE termenul folosit este acesta", au declarat agenţiei Mediafax surse ministeriale, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Deputatul motivează necesitatea unei astfel de legi prin faptul că termenul '"rom" generează confuzie pe plan internaţional. "Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei) care are această particulă: Britania = brit + ania = «ţara briţilor, a englezilor»; Mauretania = maur + (et)ania = «ţara maurilor», deci România = rom + ania = «ţara romilor». E incorect. Se creează o falsă direcţionare", a scris deputatul în propunerea legislativă.