Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe actul normativ ce vizează reorganizarea administrativ-teritorială în opt judeţe. Executivul doreşte ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi.

Guvernanţii propun trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce, potrivit lui Oltean, se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora.

"Credem că o ţară cu opt judeţe pe cele opt regiuni de dezvoltare economică ce sunt deja consacrate, chiar dacă ele nu au personalitate juridică, va reuşi ca, în perioada 2012-2013-2014, când România mai are încă zece miliarde de euro de absorbit de la UE, să se ridice gradul de absorţie a fondurilor, să crească calitatea strategiilor şi a lucrărilor de dezvoltare zonală şi regională. E un proiect extrem de ambiţios şi care, dacă într-adevăr se va realiza şi actuala majoritate se va plia pe el şi-l va susţine, va produce o modificare de fond în viaţa de zi cu zi a României", a spus Oltean.

El a mai spus că, până la sfârşitul acestei luni, actuala majoritate vrea ca Guvernul să adopte un act normativ în acest sens prin asumarea răspunderii.

Oltean a adăugat că PDL şi actuala majoritate vor ca viitoarele alegeri din iunie 2012 să aibă loc pe noua formulă administrativ-teritorială cu opt judeţe.

Întrebat dacă este luată deja o decizie în acest sens, Oltean a răspuns că este încă la faza de discuţie.

"Nu e hotărâre unanim luată. E la faza de discuţie, aceea de a încerca să adoptăm până la sfârşitul acestei luni proiectul de lege care vizează modificarea legii de împărţire administrativ-teritorială prin angajarea răspunderii de către Guvern. Eu cred că nu există elemente care să conducă spre blocarea iniţiativei actualei majorităţi, dar atât timp cât nu suntem în faza unei hotărâri finale putem pune şi o asemenea idee în discuţie", a spus el.

Întrebat de ce nu s-a făcut niciun referendum sau măcar un sondaj pentru a afla opinia oamenilor, Oltean a răspuns că acestea sunt "artificii" în măsură să blocheze sau să amâne reforma.