Scrisoarea EPHA, organism finanţat de CE, a fost semnată de secretarul general al EPHA, Monika Kosinska, şi co-semnată de eurodeputatul PDL Oana Antonescu, membră a Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European. Aceasta laudă iniţiativa taxării alimentelor de tip fast-food şi lansării unei campanii de educare şi informare pentru alimentaţia sănătoasă.

"Una din patru persoane suferă de obezitate în timp ce una din două persoane este supraponderală. În paralel, diabetul de tip II, hipertensiunea şi alte boli cardiovasculare sunt din ce în ce mai frecvente", se arată în scrisoarea EPHA.

"România nu este singura ţară cu această problemă, iar în Europa s-a ajuns în situaţia în care problemele legate de dietă reprezintă cauza a 60% dintre decesele premature", se mai notează în scrisoarea deschisă, care subliniază că există şi un aspect economic al problemei, respectiv acela că bolile care au legătură cu modul de alimentaţie costă UE peste 192 de miliarde de euro anual, din cauza tratamentelor, a medicamentelor şi a zilelor de muncă pierdute de către persoanele care se îmbolnăvesc.

"Mecanismele pentru a determina care mâncăruri au conţinut bogat de grăsimi, sare sau zahăr sunt deja bine stabilite şi au fost implementate cu succes în Marea Britanie prin controale statutare asupra reclamelor la mâncare", se mai arată în scrisoare, potrivit căreia o consecinţă a taxei de fast-food este că va creşte diversitatea opţiunilor de alimentaţie sănătoase.

Documentul vine după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, EPHA a adresat o scrisoare deschisă premierului Emil Boc şi ministrului bihorean al Sănătăţii, Czeke Attila, prin care şi-a exprimat sprijinul faţă de intenţia Guvernului de la Bucureşti de a descuraja consumul de alimente nesănătoase.