Guvernul liberal condus de Ludovic Orban şi-a asumat, miercuri, răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

Drept răspuns, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că joi dimineaţă PSD va depune moţiunea de cenzură împotriva guvernului Orban, arată portalul G4media.ro. 

"Guvernul a luat decizia de a-şi angaja răspunderea în Parlament, astfel încât să permitem fiecărei comunităţi să-şi aleagă primarii prin majoritate de 50% plus 1 din votanţi, astfel încât să oferim legitimitate", a spus Ludovic Orban în plenul Parlamentului. 

Tot el a adăugat că "mecanismul de alegere a primarilor trebuie să permită cetăţenilor să aibă o minimă garanţie asupra unei guvernări locale performante".

El s-a referit şi la intenţia PSD de a depune moţiune de cenzură. "Am văzut că PSD depune moţiune de cenzură. Sincer, nu înţeleg motivele. Peste 1.500 dintre primarii care au câştigat alegerile în 2016 au câştigat cu peste 50%. Poate vă e teamă că nu şi-au făcut treaba cum trebuie, deşi aţi pompat resurse din bugetul de stat în primarii PSD? Puteţi să băgaţi şi 10 moţiuni de cenzură, dar nu puteţi să ne schimbaţi punctul de vedere nici al nostru, nici al celor peste 80% dintre cetăţeni care vor alegeri în două tururi", a mai spus premierul României. 

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, mai multe amendamente la proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin pentru care îşi angajează răspunderea, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

G4media.ro notează că principalele amendamente vizează perioada pentru care este permis votul persoanelor cu viza de flotant – 60 de zile, reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă, reprezentarea în birourile electorale şi acreditarea observatorilor. 

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată.

Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

PSD a anunţat că va depune moţiune de cenzură, care este susţinută şi de UDMR şi de cei patru parlamentari din partidul lui Teodor Meleşcanu.