Guvernul PNL-PSD-UDMR, condus de PNL-istul Nicolae Ciucă, a fost învestit, joi de Parlament, obținând 318 voturi, în condițiile în care era nevoie de cel puțin 234 de voturi.

Potrivit HotNews.ro, dintre cei 466 de parlamentari, au fost prezenți 444, care au dat tot atâtea voturi exprimate. 318 parlamentari au votat pentru, iar 126 (tabăra parlamentarilor USR, AUR și foștii liberali din tabăra lui Ludovic Orban) au votat împotrivă.

„Ne-am asumat o răspundere foarte mare, am înțeles și recomandările opoziției”, a declarat noul premier, Nicolae Ciucă, adăugând că „vom face tot ce este posibil să avem în centru cetățeanul român și să facem tot ce e cu putință să depășim aceste probleme din cauza crizei COVID”.

Membrii noului guvern urmează să depună jurământul la Cotroceni joi după-amiază.

Dezbaterile au durat câteva ore în Parlament. În timpul acestora, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „PSD este cel mai responsabil și mai stabil partid din România”, susținând că social-democrații au intrat la guvernare pentru că nu fug niciodată de responsabilitate: „Avem puterea să redăm încrederea în această țară”, a spus el.

La rândul său, deputatul Dan Barna, vicepreședinte USR, l-a „felicitat” miercuri în Parlament pe Marcel Ciolacu pentru că a scos de la guvernare PNL din poziția de vioara întâi și l-a băgat înapoi „ca anexă a PSD”.

„Nu am crezut că PNL şi PSD vor reuşit vreodată să guverneze împreună”, a spus și Diana Șoșoacă.

Vezi AICI declarațiile din Parlament!

HotNews reamintește că noul Guvern Ciucă vine după o criză politică de aproape trei luni, care a început cu momentul în care premierul Florin Cîțu l-a dat afară din guvern pe ministrul USR al Justiției, Stelian Ion. Guvernul Cîțu a picat apoi după o moțiune de cenzură votată atât de USR, cât și de PSD.

Sursa citată mai arată mai arată că, în ultimii șase ani, din noiembrie 2015 și până acum, în funcția de premier (inclusiv interimar) s-au perindat 10 persoane: Victor Ponta, Sorin Cîmpeanu, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Mihai Fifor, Viorica Dăncilă, Ludovic Orban, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă.

Miercuri, propunerile de miniștri din cabinetul Ciucă au primit fără nicio problemă avize favorabile în comisiile parlamentare, iar joi, de la ora 10.00, este programată ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru votul de învestitură.

Lista noilor miniștri:

Vicepremieri: Sorin Grindeanu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR)

Miniștrii PSD:

Finanțe - Adrian Câciu
Transporturi - Sorin Grindeanu
Munca - Marius Budăi
Sănătatea - Alexandru Rafila
Agricultura - Adrian Chesnoiu
Economie - Florin Spătaru
Apărare - Vasile Dîncu
Cultură - Lucian Romașcanu
Tineret și Familie - Gabriela Firea

Miniștrii PNL:

Justiţie - Cătălin Predoiu
Fondurile Europene - Dan Vîlceanu
Digitalizare - Florin Roman
IMM și Turism - Daniel Cadariu
Interne - Lucian Bode
Educație - Sorin Cîmpeanu
Energie - Virgil Popescu
Externe - Bogdan Aurescu

Miniștrii UDMR:

Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație - Cseke Attila
Mediu - Tanczos Barna
Sport - Eduard Novak