Premierul desemnat Ludovic Orban întâmpină greutăţi în a strânge majoritatea necesară pentru a trece prin Parlament Guvernul liberal. Pro România nu va vota guvernul Orban, a declarat miercuri Victor Ponta, la ieșirea de la discuțiile cu şeful PNL. „Mă așteptam la această poziție”, a spus Orban.

„Sincer, nu mi-aș dori să guvernez alături de Ponta”

„Eu nu am votat nici Guvernul Cioloș și am avut dreptate. Nu vom vota acest guvern și probabil că și de data asta vom avea dreptate”, a spus Ponta. „Dacă cei de la PNL vor cu adevărat să schimbe gruparea infracțională de la Palatul Victoria, trebuie să vină cu un proiect serios”, a declarat Ponta.

La rândul său, Ludovic Orban a declarat că se aștepta ca Pro România să nu voteze. „Evident, mă așteptam la această poziție. Nu înseamnă că şansele de a reuși învestitură nu rămân în picioare. Continuăm negocierile cu parlamentarii UDMR si cu parlamentari aflați în anumite situații si negocieri individuale cu parlamentari PSD”, a spus premierul desemnat.

„Cine nu votează învestirea devine responsabil pentru inexistența unui guvern care să ia măsuri extrem de importante pentru România”, a mai spus el. Întrebat dacă în aceste condiții nu ia în calcul un guvern din care să facă parte și alte partide, Orban a răspuns: „sincer, nu mi-aș dori să guvernez alături de Victor Ponta”.

Ultima zi

Premierul desemnat Ludovic Orban trebuie să depună lista de miniștri și programul de guvernare la Parlament până joi.

Premierul desemnat a declarat, marți, la finalul unei noi runde de negocieri cu ALDE, PMP, UDMR și USR, că liberalii sunt pe un drum bun și este încrezător că șansele învestirii noului guvern sunt foarte mari. El a mai spus că acordurile de colaborare urmează să fie validate de conducerile partidelor și că speră ca și PMP să susțină viitorul guvern.

Dan Barna, liderul USR; a confirmat că a ajuns, la finalul negocierilor cu premierul desemnat Ludovic Orban, la un acord cu PNL și ”suntem foarte aproape de susținerea noului guvern”, iar liderul ALDE, C.P. Tăriceanu a spus că i-au fost acceptate de Orban toate cele 12 condiții formulate de ALDE, printre care și înființarea unui fond de investiții.

Pe cine contează Orban pentru susținerea Guvernului

De 233 de voturi are nevoie premierul desemnat Ludovic Orban ca să-și treacă Guvernul în Parlament. Conform ultimelor calcule, Ludovic Orban se bazează pe 224 de voturi negociate și ar mai avea nevoie de încă 9 parlamentari care să gireze viitorul Guvern. Astfel PNL are 97 de parlamentari, UDMR - 30, USR - 39 (un absent nemotivat), ALDE - 24, PMP - 18 și Minorități - 16 (un absent) în total 224 de voturi negociate. Potrivit surselor HotNews.ro, Orban a demarat negocierile cu alți 20 de parlamentari din PSD, Pro România dar și independenți.

Dacă liberalii nu reușesc să adune cele 233 de voturi și dacă PSD și Pro România boicotează ședința prin neparticipare există posibilitatea ca la ședința de investire a Guvernului să nu fie cvorum. Cu alte cuvinte, Parlamentul va trebui să stabilească o nouă ședință pentru validarea unui premier.