Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu (PNL), a anunţat că guvernul intenţionează să reînvie sistemul pensiilor speciale pentru anumite categorii profesionale, precum militarii sau poliţiştii, introducând pensiile ocupaţionale. În plus, în premieră, şi agricultorii ar putea beneficia de un sistem special de pensie.

Este vorba despre două propuneri de legi care să schimbe sistemul naţional de pensii, introducând pensiile ocupaţionale. Ministrul Muncii nu a dat un termen clar pentru introducerea acestor sisteme, însă a spus că până în 2016 USL va lucra în acest sens.

La vremea dezbaterii proiectului privind pensiile ocupaţionale, mulţi parlamentari au fost în favoarea lui, de altfel acesta fiind şi adoptat în Parlament, în 2007.

Practic, acest sistem prevedea ca o categorie profesională să îşi poată înfiinţa propriul fond de pensii, supravegheat şi autorizat de sistemul naţional de supraveghere a pensiilor private. Acest fond urma să funcţioneze ca unul privat, făcând investiţii care să aducă profit contributorilor. Pensiile provenite din acest sistem ar urma să fie suplimentare faţă de cele provenite din sistemul public, la care participă toată lumea.

"Avem o propunere de lege care trebuie să intre în funcţiune. Este necesară o perioadă minimă de contribuţii, fixată prin lege. Pot face parte din acest sistem agricultorii. Dar orice categorie dintr-un anumit grup profesional care e destul de mare să formeze un sistem va putea să îşi facă pensii ocupaţionale, aşa cum sunt cei din sistemul de militarizare, la fel medicii ar putea, dacă doresc să se constituie într-un astfel de sistem, precum şi avocaţii, magistraţii", a declarat ministrul Mariana Câmpeanu, la un post de ştiri.

În 2010, guvernul PDL condus de Emil Boc a restructurat sistemul public de pensii, eliminând pensiile speciale la care aveau dreptul militarii, cadrele MAI, parlamentarii, magistraţii, aviatorii sau diplomaţii. Această schimbare a survenit de comun acord cu specialiştii Fondului Monetar Internaţional, ambele părţi fiind de acord că sistemul românesc de pensii nu este sustenabil şi riscă să intre în colaps.

În ce priveşte agricultorii, ministrul Mariana Câmpeanu a explicat că Guvernul vizează introducerea unui sistem similar celui din Franţa, dezbătut şi în România în 2007, însă eliminat de Guvernul Boc, în urma introducerii sistemului unitar de pensii. Astfel, agricultorii ar urma să contribuie la sistemul de pensii sezonier, în funcţie de când câştigă bani din munca lor, iar statul ar urma să pună în numele lor o sumă de bani similară cu cea depusă de ei.

"Exista o propunere de lege specială pentru oamenii care lucrează la sate, nu neapărat numai în agricultură, un sistem care se practică în Franţa şi care acolo a dat rezultate. Este cel legat de o combinaţie între contribuţia plătită de cel din agricultură şi un stimulent care ar veni din partea statului. Dacă o persoană care lucrează în agricultură contribuie cu 10 lei, statul îi mai adaugă încă 10 lei sau 20 de lei. Dacă introducem acele sisteme de pensii pe conturi personale, s-ar putea ca şi persoanele care lucrează în agricultură, atunci când îşi văd bănuţul acolo în contul lui, să înceapă să contribuie", a spus Mariana Câmpeanu.

Pensiile speciale costau statul român aproximativ 800 de milioane de euro pe an, conform cifrelor avansate de fostul premier Emil Boc. Categoriile profesionale care beneficiau de ele contribuiau la sistemul de pensii o perioadă mult mai scurtă de timp decât restul cetăţenilor, în schimb primeau la pensie sume mult mai mari decât contribuţia lor. Pensiile erau calculate, în principal, pe baza ultimelor salarii primite, fără să respecte contribuţiile propriu-zise la sistemul de pensii.

Sursa: Gandul.info