Preşedintele Traian Băsescu a acordat, duminică seară, Guvernului, un termen de 60 de zile pentru ca aplicarea măsurilor de austeritate şi a programului de restructurare să-şi dovedească eficienţa, au declarat surse participante la întâlnirea Băsescu-PDL, de la Snagov.

Potrivit surselor citate, Guvernul trebuie să desfiinţeze agenţiile care nu au corespondent în UE. Şeful statului ar fi spus că nu este momentul să fie comasate ministere. Argumentul lui Traian Băsescu a fost acela că un astfel de demers implică modificarea structurii Cabinetului şi deci un nou vot în Parlament, riscant având în vedere scorul strâns de la moţiunea de cenzură.

Conform surselor citate, preşedintele a mai invocat, pentru reducerea cheltuielilor bugetare şi posibilitatea excluderii din categoria celor de utilitate publică a unor ONG-uri care nu şi-au dovedit eficienţa.

Pe de altă parte, preşedintele Băsescu le-a recomandat democrat-liberalilor să-şi caute alţi lideri, să se gândească la "era post-Băsescu şi chiar post-Boc" şi să reformeze partidul, înfiinţând "3 - 4 - 5" funcţii de prim-vicepreşedinte, care să se ocupe exclusiv de partid, deci să nu fie nici membri în guvern, nici oameni care lucrează în administraţia publică locală sau centrală.

"Faceţi din Biroul Permanent Naţional un for de dezbateri, nu o clacă. Am zis clacă, nu cloacă", a mai spus Băsescu.

Preşedintele i-a criticat, totodată, pe Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu, în cazul primilor doi pretextul fiind situaţia organizaţiei de Bucureşti, condusă de Liviu Negoiţă ca interimar, iar pentru Berceanu utilizarea fondurilor comunitare.