Guvernul a avizat, vineri, în şedinţă specială, proiectul de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, denumit "legea micii reforme" în justiţie, după ce actul a fost discutat şi de preşedintele Băsescu cu preşedintele CSM.

Potrivit ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu, legea va permite soluţionarea mai rapidă a proceselor, precum şi reducerea cheltuielilor cu procesele.

Proiectul de lege al "micii reforme" în justiţie prevede, printre altele, şi interzicerea evacuării persoanelor din locuinţe în intervalul 1 decembrie-1 martie, în cadrul unei proceduri de executare silită, cu excepţia cazurilor în care persoana care solicită executarea şi evacuarea locuinţei nu dispune de un domiciliu.

"Prin această interdicţie nu-i vom mai pune pe oameni să-şi părăsească locuinţele în timpul iernii", a declarat premierul Emil Boc.

Alte prevederi importante din proiectul de lege aprobat de către Guvern sunt:

• obligaţia judecătorului de a fixa termene de judecată scurte, chiar şi de la o zi la alta;

• s-a eliminat calea de atac a recursului împotriva hotărârii prin care judecătoria soluţionează plângerea formulată împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a unei sancţiuni;

• reducerea pedepsei cu o treime sau diminuarea cu o pătrime a amenzii în cazul în care vinovatul îşi recunoaşte vina;

• pentru procesele care tratează o gravitate redusă a faptelor, se poate înlătura răspunderea penală prin împăcarea părţilor;

• se extinde procedura medierii, în cauzele comerciale şi cele de divorţ, prin care părţile pot găsi o cale comună de a soluţiona un conflict înaintea prezentării în instanţă sau la prima înfăţişare.