Guvernul României a aprobat, miercuri, un Memorandum pentru deschiderea noului punct de trecere a frontieră, pe porţiunea de autostradă ce urmează sa fie deschisă traficului la nord de Oradea.

După ce şi Guvernul Ungariei îşi va da acordul, noul punct de trecere a frontierei Borş II - Nagykereki va lega Zona Metropolitană Oradea de frontieră lângă localitatea Santău Mare, în dreptul căreia se vor conecta A3 (Autostrada Transilvania), M35 şi M4 (de pe teritoriul ungar).

Pentru înfiinţarea noii vămi va trebui modificat un acord pe care guvernele de la Bucureşti şi Budapesta l-au semnat în 2004 şi 2006 pentru controlul traficului rutier şi feroviar, a notat publicaţia Capital.

În Memorandumul adoptat de Guvernul României în şedinţa de miercuri se arată că "având în vedere urgenţa înfiinţării punctului de trecere a frontierei de la Borş II - Nagykereki, apreciem că este preferabil ca acordul prin care se realizează modificarea Acordului din 2006 să fie încheiat prin schimb de note verbale" şi că tot prin note verbale acordul a mai fost modificat anterior pentru înfiinţarea punctului de la Nădlac - Csanádpalota.

Noul act adoptat de Guvernul României a fost propus de miniştrii Marcel Vela (Interne) şi Bogdan Aurescu (Externe), cu avizul miniştrilor Cătălin Predoiu (Justiţie) şi Lucian Bode (Transporturi).