Miniştrii Guvernului Boc s-au reunit, miercuri seara, pentru a discuta despre diminuarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, precum şi despre noile organigrame de ministere, cu reducerea numărului de secretari de stat.

Cheltuielile cu deplasările, telefoane, carburanţi şi birotică vor fi reduse cu 50% la nivelul tuturor instituţiilor guvernamentale, pornind de la cabinetul premierului şi până la agenţii, concomitent cu diminuarea cu 20% a costurilor cu bunuri şi servicii şi reducerea cu 25% a numărului de angajaţi. 

Premierul Boc a solicitat ca, până vineri, miniştrii să propună reducerea fondului de salarii cu 25% şi a numărului de angajaţi tot cu 25%, inclusiv în agenţiile guvernamentale, fiind astfel estimată o economie de un miliard lei.

Guvernul a decis să introducă un plafon maximal de 8.000 lei al veniturilor obţinute de angajaţi din companii de stat, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon o cotă de 90% să fie vărsată într-un fond de solidaritate. Executivul a hotărât ca reprezentanţii statului în adunările generale ale acţionarilor din companiile unde statul este acţionar minoritar să îşi doneze indemnizaţia într-un cont de solidaritate, refuzul fiind sancţionat prin înlocuirea acestora din AGA.

Numărul secretarilor de stat va fi redus la cel mult două astfel de posturi, singurele exceptate fiind ministerele "mari", precum ministerele de Interne şi Externe, în a căror organigramă vor fi menţinuţi trei secretari de stat, discuţia urmând însă să continue şi în coaliţie.

În şedinţă, premierul Emil Boc i-a atenţionat pe miniştri că stimulentele acordate angajaţilor sunt prea mari şi le-a solicitat să sisteze plata unor astfel de bonificaţii "nesimţite", avertizându-i că cine nu va respecta această cerere "va fi scos din echipă". Solicitarea a fost adresată în contextul unei discuţii privind uniformizarea salariilor pentru anumite categorii de personal din ministere.