Potrivit unui document de lucru al Executivului, statul va putea pune poprire fără somaţie pe veniturile debitorilor persoane fizice şi juridice, iar Fiscul va putea pune sechestru pe bunurile unui datornic la stat şi dacă are informaţii că acesta intenţionează să le înstrăineze.

Guvernul pregăteşte măsuri drastice şi împotriva firmelor şi persoanelor care nu-şi achită la timp taxele şi impozitele locale.

Astfel, cei care nu-şi plătesc la scadenţă dările pe clădire sau teren, pe autoturisme sau pe afişaj vor fi taxaţi cu câte 2% din suma datorată pe fiecare zi de întârziere, faţă de 0,1%/zi, în prezent. "Acest sistem permite o simplificare administrativă şi o creştere a eficienţei organelor fiscale locale", motivează Guvernul propunerea.

În prezent, poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau juridice se face de organul de executare printr-o adresă trimisă prin scrisoare recomandată cu dovadă de primire, terţului poprit, împreună cu o copie certificată de pe titlul executoriu. Totodată şi debitorul este înştiinţat de înfiinţarea popririi.