Guvernul propune reclasificarea tuturor localităţilor din România. Potrivit proiectului citat de hotnews.ro, oraşele ar urma să fie împărţite în şapte categorii, iar comunele în două.

Timişoara, Cluj Napoca, Craiova, Constanţa şi Iaşi ar urma să devină municipii "poli regionali principali cu potenţial transnaţional". Condiţiile acestei categorii sunt minim 250.000 de locuitori şi 400.000 în aria funcţională, sedii de instituţii de interes naţional, minim o universitate cu peste 10.000 de studenţi sau cu specializare unică pe ţară, spitale de categoriile I şi II şi monoprofil cu nivel de competenţă înalt, institute naţionale de cercetare-dezvoltare.

Oradea ar intra în a doua categorie, a polilor regionali secundari, unde vor mai fi incluse oraşe precum Arad, Piteşti sau Bacău. În această categorie, condiţiile sunt minim 100.000 de locuitori în oraş şi 300.000 în aria funcţională, sedii de instituţii de interes judeţean sau suprajudeţean, accesibilitate la sistemele de transport, minim o universitate, spitale de categoria III şi IV, minim o entitate de inovare şi transfer tehnologic. Alte oraşe care vor mai intra în această categorie vor fi Botoşani, Braşov, Galaţi, Baia Mare, Satu Mare sau Sibiu.

A treia categorie va fi a municipiilor poli judeţeni principali cu potenţial transnaţional, cu condiţii de peste 40.000 de locuitori şi 200.000 în aria funcţională, sedii ale administraţiilor judeţene, minim o filială de universitate, instituţii culturale de reputaţie judeţeană. În această categorie vor intra oraşe precum Alba Iulia, Bistriţa, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Deva, Slatina, Zalău sau Vaslui. 

Alte categorii de oraşe vor fi municipii şi oraşe poli judeţeni secundari, municipii şi oraşe poli judeţeni secundari, apoi centre urbane cu rol zonal şi centre urbane cu funcţii specializate.

Proiectul de lege introduce şi noţiunea de oraş cu caracteristici rurale, adică oraşe care, potrivit Guvernului, împline cel puţin 3 din următorii indicatori: peste 30% din populaţie ocupată în agricultură, mai puţin de jumătate din străzi modernizate, numărul locuitorilor a scuzăt în ultimii 20 de ani şi peste 40% din populaţie are domiciliul în sate aparţinătoare.

Localităţile rurale din România vor fi împărţite în comune poli rurali (comune cu rol de servicii intercomunale la nivelul zonelor lipsite de oraşe pe o distanţă de minim 25 km) şi alte comune.

Guvernul a întocmit şi o listă a localităţilor în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie, pentru care încurajează unificarea administrativă, însă doar dacă şi populaţia va exprima această dorinţă prin referendum local. Din Bihor, în această categorie intră satele Şinteu, Derna, Criştioru de Jos, Diosig şi Cărpinet. 

Proiectul de lege propus de Guvern poate fi consultat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.