O colecție inedită de animale împăiate va fi vernisată la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea pe 6 august, de la ora 15. Expoziția "Animale din patru continente: Africa" aduce în premieră la Oradea o dioramă de 250 de mp, care recreează habitatul natural al faunei africane.

Realizată de austriacul Helmut Raith, din Viena, prin tehnica taxidermiei (arta împăierii animalelor), expoziţia va prezenta o selecţie de animale împăiate, de la prădători emblematici precum lei şi gheparzi, până la erbivore mari, cum ar fi o girafă sau zebre.

"Taxidermistul Helmut Raith este cunoscut în toată lumea pentru măiestria şi dăruirea sa în arta taxidermiei. Recunoscut în Europa pentru lucrările sale excepţionale, el a colaborat cu unele dintre cele mai prestigioase muzee de pe continent, aducând la viaţă exponate care încântă şi educă publicul de toate vârstele. Pe parcursul carierei sale, el a realizat cele mai frumoase şi impresionante muzee de vânătoare private, săli de dioramă şi decoruri pentru filme. Cu un talent deosebit pentru detalii şi o profundă înţelegere a comportamentului animalelor, taxidermistul a creat diorame care transportă privitorii în habitatele naturale ale animalelor, oferindu-le o experienţă imersivă şi educativă", au transmis reprezentanţii MŢC printr-un comunicat de presă. 

Potrivit acestora, animalele împăiate care vor ajunge la Oradea au murit din cauze naturale și provin din colecții ale unor muzee, circuri și din colecția personală a lui Helmut Raith.

De asemenea, pe parcursul expoziţiei, vor fi organizate ateliere interactive pentru copii, menite să dezvolte cunoştinţele despre biodiversitatea africană şi importanţa conservării acesteia. Acestea vor include activităţi practice şi prezentări informative, precum sesiuni de desen, modelare şi jocuri educative.

Atracția principală a expoziției va fi diorama impresionantă de 250 mp.

La deschiderea acesteia vor lua cuvântul Adrian Gagiu, şef Serviciu Ştiinţele Naturii şi Muzee Memoriale, alături de curatorii expoziţiei, Helmut Raith şi Szilágyi Brigitta, care s-a ocupat de organizarea şi managementul acestui proiect.

Aceasta va putea fi vizitată până în luna octombrie, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18, iar în lunile noiembrie şi decembrie, între orele 9 şi 17.

Taxidermia este utilizată pe scară largă în muzee pentru a crea diorame educative şi pentru a prezenta fauna în mod realist. De asemenea, este populară în comunitatea de vânători care doresc să-şi păstreze trofeele.

Expoziţia este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal împreună cu Präparator Raith GmbH, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi al Primăriei Municipiului Oradea, aceasta fiind prima dintr-o serie de patru expoziţii ce urmează să fie prezentate publicului MŢC.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!