Hackerul orădean Guccifer, pe numele său real Marcel Lehel Lazăr, a oferit un nou interviu telefonic producătorului executiv al Fox News, Pamela Browne.
Potrivit canalului de televiziune american, orădeanul a fost cel care a sunat-o pe Browne, din închisoarea din Arad, unde se află în prezent încarcerat, şi a acceptat ca această conversaţie să fie înregistrată. Lazăr execută o pedeapsă de 7 ani de închisoare, pentru că a spart conturile de e-mail ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale directorului SRI George Maior.
În interviul pentru Fox News, Guccifer a spus că doreşte să execute în România şi pedeapsa de 52 de luni de închisoare pe care a încasat-o în SUA, pentru că a spart contul de e-mail al lui Hillary Clinton. "Vreau să execut pedeapsa în ţara mea", a declarat Marcel Lazăr, explicând că a depus o cerere la instanţele din România în acest sens. "Am un proces aici în care se încearcă să se contopească sentinţele", a mai spus Lazăr.
Totodată, Guccifer a vorbit cu Browne despre Guccifer 2.0, un hacker apărut după ce el a fost încarcerat. În timp ce autorităţile americane spun că Guccifer 2.0 este un produs al Rusiei, orădeanul se arată din nou convins că nu aşa stau lucrurile. "Cred că Guccifer 2.0 este o treabă internă. Este ceva făcut de la nişte tipi de la Departamentul de Stat. Unii tipi din comanda cibernetică a NSA şi de nişte tipi de la Vault, Vault 7 din cadrul CIA. Deci sunt aceşti tipi, ştiu asta Pam, eu sunt în afacerea asta de 15 ani acum", a spus Lazăr.
Hackerul a mai dezvăluit că nu a fost primul ori singurul care a spart serverul lui Hillary Clinton şi că el este sigur că serverul a fost "scanat" de trei ori între anii 2012 şi 2013, de către IP-uri din Serbia, Ucraina şi Rusia.
Spaima americanilor
După ce, în 2011, sub pseudonimul Micul Fum, a spart conturile de e-mail ale mai multor vedete din România, iar apoi pe cele ale Corinei Creţu şi George Maior, în 2013, Marcel Lehel Lazăr, devenit între timp "Guccifer", a dat lovitura în SUA, unde a atacat căsuţele de mail ale altor 100 de demnitari, actori şi bogătaşi americani. Între victime s-au numărat sora fostului preşedinte George W. Bush sr, Dorothy Bush Koch, senatoarea americană Lisa Murkowski, membri ai familiei Rockefeller, foşti agenţi FBI, dar şi jurnalistul Sidney Blumenthal, fost asistent al ex-preşedintelui Bill Clinton, şi apropiat al soţiei acestuia, Hillary Clinton. Din poşta electronică a lui Blumenthal, Guccifer a aflat că între anii 2009-2013, pe când era secretar de stat şi coordona Departamentul de Externe al lui Barack Obama, Hillary Clinton a primit şi trimis mesaje despre probleme guvernamentale folosind un cont privat, hdr22@clintonemail.com, fapt interzis cu desăvârşire de legea americană, deoarece poate periclita siguranţa naţională.
Guccifer a publicat nenumărate mesaje dintre Blumenthal şi Clinton, determinând FBI să deschidă o anchetă pe numele celor doi. Femeia a fost nevoită să-şi predea calculatorul anchetatorilor, care iniţial au constatat că nu s-a făcut vinovată de vreo infracţiune. Scandalul i-a afectat însă campania pentru preşedinţia SUA, unii observatori fiind convinşi chiar că i-a determinat înfrângerea.
Pentru infracţiunile de fraudă electronică, acces neautorizat la computere protejate, furt de identitate, "cyberstalking" (folosirea internetului pentru hărţuirea unor persoane) şi obstrucţionarea justiţiei, Guccifer a fost condamnat în SUA la 52 de săptămâni de închisoare, pedeapsă pe care ar urma să o execute după ce îşi ispăşeşte cei 7 ani din România.
Citeşte pe această temă şi articolele:
Hackerul orădean Guccifer dezvăluie că a dat FBI "sute de mii de documente"