"Luaţi lancea şi porniţi!", a fost îndemnul pe care l-au primit vineri seară cei patru cavaleri concurenţi la Campionatul Mondial de Turnir din Șanţul Cetăţii din Oradea. Fortăreața s-a transformat într-un teren de luptă şi spectacole pentru trei zile.

El Ferrari, preferatul copiilor

Deschiderea oficială a Campionatului Mondial de Turnir, care se desfăşoară pentru prima dată în Europa, a avut loc la ora 20. În faţa a sute de curioşi, cei patru concurenţi au fost prezentaţi de heraldul curţii, adică dregătorul, şi aplaudaţi de public.

Pentru o vizibilitate cât mai bună, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea), principalul organizator al evenimentului, a amplasat trei tribune în zona câmpului de luptă. O alta, mai mică, i-a adăspostit pe un rege şi o regină care au privit întregul turnir.

Heraldul le-a explicat spectatorilor că jucătorii din turnir pot primi puncte dacă reuşesc să-şi rupă lancea în timp ce ating armura adversarului.

Cei patru cavaleri concurenți au fost Phillip Leitch din Australia, Dominic Sewell din Anglia, Michael Sadde din Franţa şi Pierre Emmanuel Fabrigli din Italia.

Preferatul publicului a fost încă de la început italianul (foto jos), călăreț al calului El Ferrari, un nume reţinut uşor inclusiv de copii.

"Hai Cavalerul cu El Ferrari!", au strigat cei mai mici spectatori din tribune, în timp ce cavalerul se duela cu Phillip Leitch.

Demonstraţiile au fost spectaculoase. Între altele, publicul a aflat că armura cântăreşte circa 60 de kilograme.

La un moment dat, cavalerul Michael Sadde a căzut de pe cal în urma unei lovituri de lance. "Se pare că nu a păţit nimic. Iată cât de importantă este armura", a spus prezentatorul.

Câştigătorul primei runde a turnirului s-a dovedit a fi chiar Sadde, cu 7 puncte adunate.

Lupta de noapte

Odată încheiat turnirul, orădenii au vizitat şi corturile din Şanţul Cetăţii, unde au putut vedea cum trăiau nomazii.

În această zonă se află mai multe spaţii decorate cu mobilier, blănuri, paturi, covoare şi arme întocmai ca în Evul Mediu.

Cei care s-au oprit în curtea Palatului princiar pentru o gustare au avut parte și de muzică medievală interpretată de trupa Hollóének Hungari, care a reuşit să impresioneze publicul cu ritmurile celtice.

La intrarea principală în Cetate, pe scenă au urcat, de la ora 20, rockerița orădeană Natalia Bendre, urmată de trupa The Mono Jacks. 

Seara ar fi trebuit să se încheie cu jonglerii cu foc, însă organizatorii - trupa Ordinul Solomonarilor - au pus în scenă o adevărată luptă de noapte între două tabere care s-au încăreiat folosind efecte speciale, inclusiv unele care semănau cu detonarea unui tun. 

Povestea medievală va continua şi sâmbătă în Cetatea Oradea, când menestrelii de la curte le vor cânta din nou vizitatorilor, iar cavalerii vor oferi noi spectacole "crâncene". În plus, de la ora 21, fanii Phoenix sunt așteptați la un concert al trupei în curtea Cetății.


PROGRAMUL FESTIVALULUI:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!