Este cel mai puternic turneu de polo organizat vreodată de România! Şi, pentru că e o şansă rară să participi la o competiţie majoră în faţa propriilor suporteri, poloiştii români s-au pregătit ca niciodată. Reprezentativa de polo a României şi-a început pregătirile finale pentru Cupa Mondială prin cantonamentul de la Oradea, care a debutat pe 13 iulie.

Pentru glorie, nu pentru bani

Cu cartierul general stabilit la Hotel Continental şi cu Bazinul Olimpic la o aruncătură de băţ, componenţii naţionalei se simt la Oradea ca acasă. Unii dintre ei sunt acasă şi la propriu, dacă ne gândim la jucătorii de la campioana CSM Frigo Conty Oradea: Kadar Kalman, Nicuşor Diaconu, Tiberiu Negrean, Andrei Creţu, Bogdan Câmpianu şi Alex Popoviciu.

E ciudat să fii la 5 minute de patul tău şi să nu poţi dormi în el, dar aceasta este numai unul dintre multiplele sacrificii pe care le cere sportul de mare performanţă. Iar ca dovadă că există sportivi adevăraţi, care să joace pentru gloria lor şi a ţării, exemplul cel mai elocvent sunt chiar jucătorii români, plătiţi cu suma de 750 de lei pe lună atât timp cât sunt la naţională. Comparativ, statul român investeşte într-un puşcăriaş 1500 de lei lunar!

Miză mare

„Este clar că turneul care începe marţi, va fi cel mai puternic organizat vreodată la Oradea. Este şi o miză uriaşă pentru că primele patru clasate, adică semifinalistele, vor scăpa de furcile caudine ale calificărilor pentru viitoarea ediţie a Campionatului Mondial, fiind calificate direct în urma competiţiei de la Oradea", a declarat Anatol Grinţescu, preşedintele Federaţiei Române de Polo.

Boss-ul de la FR Polo îşi permite chiar să spere într-o mare surpriză din partea echipei noastre. „Am făcut o figură frumoasă şi la ultima ediţie, de la Budapesta. Cine ştie? Poate prindem o finală!", a spus Grinţescu, prezent cu echipa României la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice: de două ori ca jucător (1960 şi 1964), ca antrenor în 1972, 1976 şi 1980 şi ca şef de delegaţie în 1996.

Vor în semifinale

De când pe banca tehnică a naţionalei României a fost instalat Istvan Kovacs, echipa a mers din ce în ce mai bine, situându-se pe locul şapte în clasamentul mondial. Dacă la precedentele competiţii tricolorii au fost uneori „ciupiţi" de arbitraje, este de aşteptat ca acum, când se joacă la Oradea, să aibă parte de o judecată mult mai corectă.

Faptul că Oradea organizează un astfel de eveniment e datorat lobby-ului făcut de orădeni în anii precedenţi, dar şi prezenţei în structurile importante ale forului mondial a orădeanului Sakadati Laszlo, directorul Ligii Europene de Nataţie.

Cum la valori sensibil egale contează nu numai forma sportivă, ci şi suportul publicului, sunt premise ca naţionala noastră să facă o figură frumoasă. „Suntem pregătiţi de acest turneu. Suntem o familie, gata să arate lumii de ce este capabilă", a declarat BIHOREANULUI Alex Matei, unul dintre liderii naţionalei.

Fost jucător la CSM Oradea, Ladislau Balanov, actualmente antrenor secund al naţionalei, consideră că e loc de o veritabilă performanţă pentru echipa naţională. „Vrem să jucăm cât mai bine la Cupa Mondială şi să încercăm accederea în semifinale obţinând implicit calificarea la mondiale". Cert e că la ultimele antrenamente ale tricolorilor atmosfera era excelentă.


Tichete ieftine

Organizatorii FINA, FR Polo şi CSM Oradea, au fixat un preţ extrem de mic pentru accesul la partidele Cupei Mondiale. Astfel, pentru o zi de competiţie, care include patru jocuri, un bilet de intrare va costa numai 10 RON.


Australienii, cei mai grăbiţi!

Încet, încet şi-au făcut apariţia toate echipele calificate. Ironia face ca, exceptând echipa gazdă, primii sosiţi la Cupa Mondială să fie tocmai reprezentanţii Australiei! Poloiştii de la Antipozi au ajuns la Oradea încă de joi, cu mult timp înaintea unor echipe ca Serbia sau Croaţia.


Ungaria, marea absentă

Multipla campioană olimpică şi mondială, reprezentativa Ungariei, a ratat participarea la competiţia din acest an. Surprinzător, Ungaria nu s-a calificat la Cupa Mondială, unde sunt prezente primele patru clasate de la mondiale, ţara gazdă şi campioanele continentale. Ungaria s-a situat pe locul cinci la mondiale şi nu a reuşit să acceadă în finala europenelor, ratând o competiţie majoră!


Război în apă

Încă de la tragerea la sorţi a componenţei grupelor, efectuată la Oradea, la 20 aprilie, nu puţine au fost chicotelile când Serbia a nimerit în aceeaşi grupă cu Croaţia şi Statele Unite! Mai mult, publicul orădean va fi privilegiat încă de marţi, prima zi a competiţiei, când, imediat după meciul României cu Iranul, va putea vedea marele derby ex-iugoslav: Serbia - Croaţia! Şi pentru ca tacâmul să fie complet, în cea de-a doua zi sârbii vor da peste americani. Ca să nu mai spunem că este extrem de posibil ca, într-una dintre partidele din faza a doua a Cupei, Iranul să întâlnească Statele Unite. Adevărate războaie în apă!


Programul Cupei Mondiale

Etapa 1 - marţi, 27 iulie
15:00 SUA - China (Grupa B)
17:00 ROMÂNIA - Iran (Grupa A)
18:30 Croaţia - Serbia (Grupa B)
20:00 Australia - Spania (Grupa A)

Etapa 2 - miercuri, 28 iulie
15:30 Croaţia - China (Grupa B)
17:00 ROMÂNIA - Australia (Grupa A)
18:30 SUA - Serbia (Grupa B)
20:00 Spania - Iran (Grupa A)

Etapa 3 - joi, 29 iulie
15:30 China - Serbia (Grupa B)
17:00 ROMÂNIA - Spania (Grupa A)
18:30 SUA - Croaţia (Grupa B)
20:00 Australia - Iran (Grupa A)

Sferturi de finală - vineri, 30 iulie
15:30 Sfertul 1: Locul 2 din Grupa A - Locul 3 din Grupa B
17:00 Sfertul 2: Locul 3 din Grupa A - Locul 2 din Grupa B
18:30 Sfertul 3: Locul 1 din Grupa A - Locul 4 din Grupa B
20:00 Sfertul 4: Locul 1 din Grupa B - Locul 4 din Grupa A

Jocuri de clasament - sâmbătă, 31 iulie
15:30 meci de consolare 1: învinsa din sfertul 1 - învinsa din sfertul 4
17:00 meci de consolare 2: învinsa din sfertul 2 - învinsa din sfertul 3

Semifinale - sâmbătă, 31 iulie
18:30 semifinala 1: învingătoarea din sfertul 1 - învingătoarea din sfertul 4
20:00 semifinala 2: învingătoarea din sfertul 2 - învingătoarea din sfertul 3

Finalele Cupei Mondiale - duminică, 1 august
10:00 finala pentru locurile 7-8: învinsa din meci de consolare 1- învinsa din meci de consolare 2
11:30 finala pentru locurile 5-6: învingătoarea din meci de consolare 1 - învingătoarea din meci de consolare 2
16:00 finala mică: învinsa din semifinala 1 - învinsa din semifinala 2
17:30 finala mare: învingătoarea din semifinala 1 - învingătoarea din semifinala 2