În perioada 2-4 octombrie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Oradea pentru al treilea an consecutiv. Organizatorii anunţă că, timp de trei zile, orădenii vor putea vedea "cele mai apreciate titluri ale anului şi cele mai aşteptate producţii autohtone".
Proiecţiile vor avea loc atât în aer liber (Piaţa Unirii şi amfiteatrul din Cetate), cât şi indoor (la Teatrul Regina Maria, Filarmonică şi Casa de Cultură a Sindicatelor, sala din urmă găzduind cine-concertele).
În vreme de pandemie, organizatorii anunţă că toate evenimentele se vor ţine cu respectarea măsurilor de igienă şi distanţare.
"La Belle Époque"
TIFF Oradea este organizat de Asociatia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul de Film Transilvania şi Primăria Oradea (prin APTOR), iar programul acestei ediţii este unul bogat şi divers.
Orădenii vor putea vedea, spre exemplu, pelicula "Babyteeth: Prima iubire", care a câştigat Trofeul Transilvania în ediţia din acest an a TIFF de la Cluj-Napoca. În debutul regizoarei australiene Shannon Murphy, doi părinţi descoperă că fiica lor de 16 ani (Eliza Scanlen, starul seriei HBO Sharp Objects), bolnavă de cancer, s-a îndrăgostit de un dealer de droguri.
Printre filmele premiate anul acesta la TIFF, care se vor vedea pentru prima dată şi la Oradea, se numără unul dintre laureaţii Premiului pentru cea mai bună regie: "Patrick" (regizor Tim Mielants), o tragicomedie neagră plasată în decorul unei tabere de nudişti. Distins cu trei premii César, "Cei mai frumoşi ani / La Belle Époque" (r. Nicolas Bedos), cu starurile franceze Daniel Auteuil, Guillaume Canet şi Fanny Ardant, propune cinefililor o călătorie în timp, nostalgică şi plină de umor, în care un bărbat încearcă să o redescopere pe femeia de care se îndrăgostise cu 40 de ani în urmă.
În avanpremieră locală se va vedea şi "Corpus Christi" (r. Jan Komasa), propunerea Poloniei la Oscar, despre un tânăr proaspăt eliberat dintr-o şcoală de corecţie, care ajunge din întâmplare să se pretindă preot într-un sat. Din colecţia de noutăţi de la TIFF, ajunge la Oradea şi "Pacientul perfect" (r. Mikael Håfström), filmul care spune povestea celui mai notoriu scandal judiciar din istoria Suediei.
"Şi poate mai trăiesc şi azi"
Organizatorii asigură că de la TIFF Oradea nu vor lipsi titlurile româneşti ale anului, proiectate în prezenţa realizatorilor. Printre producţiile româneşti se numără "Urma", debutul regizorului Dorian Boguţă, despre dispariţia neaşteptată a unui pianist şi relaţiile sale bizare, distins cu Premiul pentru debut în Zilele Filmului Românesc la TIFF 2020.
În cadrul festivalului vor putea fi văzute şi producţii ale unor orădeni. Una dintre acestea este documentarul "Acasă", produs de orădeanca Monica Lăzurean Gorgan în regia lui Radu Ciorniciuc. Documentarul urmăreşte aventura familiei Enache, care trebuie să se adapteze în "jungla urbană" după ce a trăit o viaţă în armonie cu natura, în sălbăticia din Delta Văcăreşti, înainte ca aceasta să fie declarată primul parc natural urban din România. Descris de Film Threat ca "devastator de sincer şi emoţionant", documentarul a primit Premiul Special al Juriului pentru imagine la Sundance.
La Oradea va fi proiectat şi documentarul "Lemn" produs tot de Monica Lăzurean Gorgan, despre tăierile ilegale de pădure din România. Totodată, publicul va putea vedea lungmetrajul "Şi poate mai trăiesc şi azi", regizat de orădeanul Tudor Jurgiu, cel care semnează şi apreciatul film "Câinele japonez", cu Victor Rebengiuc în rol principal.
Cu cine-concerte
TIFF Oradea include o selecţie de filme maghiare, dar şi cine-concerte, cum ar fi "Shiraz - A Romance of India" - o poveste puternică, bazată pe legenda romanţată a genezei celui mai frumos monument din lume închinat iubirii - Taj Mahal. Proiecţia va fi acompaniată live de Foley’Ala, iar capodopera cinematografică "Faust" va putea fi urmărită pe muzica Dj Dubase.
Orădenii îşi pot cumpăra bilete (20 de lei / persoană, 35 lei / două persoane) pentru filmele indoor de pe platforma oradea.tiff.ro, dar şi de pe Eventbook.ro. La cele din aer liber intrarea va fi liberă, în limita locurilor aşezate de organizatori.
Anul acesta, proiecţiile se vor desfăşura în condiţii speciale, din pricina pandemiei. Pentru spaţiile interioare, capacitatea sălilor este redusă cu 50%, iar spectatorii sunt rugaţi să meargă din timp la proiecţii, dar şi să poarte mască pe parcursul acestora. De asemenea, li se va măsura temperatura şi vor fi instruiţi să-şi dezinfecteze mâinile la intrare. Spaţiile vor fi marcate pentru a se evita formarea cozilor, iar locurile în săli vor fi distribuite (lăsând câte un scaun liber) în ordinea sosirii cinefililor. Aceştia vor trebui, deci, să respecte nişte reguli stricte, dar măcar vor vedea filme bune...
TIFF ORADEA 2020
VINERI, 2 OCTOMBRIE
"Diva Finalandei", ora 10, Filarmonica de Stat
"Pacientul Perfect", ora 15, Casa de Cultură a Sindicatelor
"Ivana cea groaznică", ora 15.30, Teatrul Regina Maria
"Patrick", ora 18, Casa de Cultură a Sindicatelor
"5 minute", ora 18, Teatrul Regina Maria
"Corpus Christi", ora 18.30, Filarmonica de Stat
"Pinocchio", ora 20, Piaţa Unirii
"Acasă", ora 20.30, Teatrul Regina Maria
Cine-concert: "Shiraz. A romance of India", ora 21, Casa de Cultură a Sindicatelor
"Şi nici tu tine", ora 21, Filarmonica de Stat
SÂMBĂTĂ, 3 OCTOMBRIE
"Călătoria fantastică a Maronei", ora 10, Filarmonica de Stat
"Dau. Natasha" (18+), ora 15.30, Filarmonica de Stat
"Servitorii", ora 15.30, Teatrul Regina Maria
"Babyteeth: Prima iubire", ora 18, Casa de Cultură a Sindicatelor
"Profu’", ora 18, Teatrul Regina Maria
"Lemn", ora 18.30, Filarmonica de Stat
"Soţii de militari", ora 20, Piaţa Unirii
"Fii ca apa!", ora 20, Amfiteatru Cetate
"Şi atunci... ce e libertatea?", ora 20.30, Teatrul Regina Maria
"Eden", ora 20.30, Filarmonica de Stat
Cine-concert "Faust", ora 21, Casa de Cultură a Sindicatelor
DUMINICĂ, 4 OCTOMBRIE
"Clubul copiilor urâţi", ora 10, Filarmonica de Stat
"FOMO: Fear of missing out", ora 15, Casa de Cultură a Sindicatelor
"Şi poate mai trăiesc şi azi", ora 16, Filarmonica de Stat
"Mama", ora 17.30, Casa de Cultură a Sindicatelor
"Casa cu păpuşi", ora 18.30, Filarmonica de Stat
"Cei mai frumoşi ani", ora 20, Piaţa Unirii
"Poveşti mărunte", ora 20, Amfiteatru Cetate
Cine-concert "Man with a movie camera", ora 21, Casa de Cultură a Sindicatelor
"Urma", ora 21, Filarmonica de Stat