Muzeul Țării Crișurilor îmbie cinefilii la o serie de proiecții de pelicule contemporane românești, în aer liber, în cadrul Festivalului de film MUZEfilm, organizat prin proiectul cultural estival „Tipografia de idei” | #hailamuzeu.

Lansarea evenimentului va avea loc vineri, la ora 20, în prezența invitaților: Marius Th. Barna, regizor, scenarist și producător de film, Krizbai Béla, director adjunct al Arhivei Naţionale de Filme – Cinemateca Română, Diana Sar și Demeter Andras, actori, și Sorin Șipoș, istoric.

După deschiderea oficială, va avea loc proiecția dramei „Dosarul 631”, o producție din anul 2022, regizată de unul dintre invitații seri, Marius Th. Barna.

„Inspirat dintr-un fapt real, filmul prezintă investigația jurnalistică a unui reporter TV pentru presupusele „închisori zburătoare” americane din România. Printr-un concurs de împrejurări, urmărind un misterios Dosar 631, Dinu descoperă o scurgere de informații dintr-o bază NATO din România. Evenimentul de presă agită, provoacă, tentează diferite medii de presă, politicieni de vârf, servicii, atât interne, cât și externe, provocând drame, atât hilare, cât și absurde, într-o comedie neagră”, precizează organizatorii într-un comunicat de presă.

Drama istorică „Gata Oricând!: Eroii de la podul Jiului” (2022) va fi proiectată sâmbătă seară, de la ora 20. Regizată de Sergiu Prodan și Barbu Silviu Tripăduș, aceasta prezintă povestea unui tânăr cercetaș, care, în dimineața zilei de 14 octombrie 1916, descoperă că temuta armată germană a ajuns aproape de Târgu-Jiu, îl anunță în grabă pe comisarul orașului și, împreună cu câțiva polițiști, cercetași și civili, luptă la Podul Jiului pentru a opri ocuparea orașului de inamic până la sosirea Armatei Române.

Duminică, în a treia seară de cinema în parc, tot de la ora 20, va fi proiectată pelicula „Fără prelungiri”, lansată tot în 2022. Această comedie fantastică cu iz de dramă, regizată de Ștefan Pătrașcu, aduce în atenție o situații cu teme actuale, cum ar fi azile de bătrâni, fonduri europene, alegeri electorale, lupta pentru bani și putere.

„Violeta este directoarea unui azil de bătrâni. Face o înțelegere cu un consilier de la primărie și pune la cale un plan pentru delapidarea unor fonduri de la Uniunea Europeană. Se folosește de locatarii azilului pentru diverse activități culturale. Primăria o susține, e an electoral. Fără să știe de întregul complot, Dinu, un antrenor de fotbal rezident la azil se implică. Își face o echipă de fotbal cu alți ocupanți ai azilului”, descriu organizatorii.

Intrarea este gratuită.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!