Elevii care locuiesc în satele din Bihor au șansa să vină în excursie la Oradea, la final de săptămână, și să simtă efervescența unui meci sportiv.

Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Clubul Sportiv Municipal Oradea au încheiat un parteneriat în baza căruia elevii de la țară vor avea acces gratuit la meciurile echipelor de handbal, polo, baschet și fotbal din Oradea.

Modele pentru elevi

Inspectorul școlar general Horea Abrudan și Șerban Sere, șeful CSM Oradea, au semnat protocolul de parteneriat luni, în fața jurnaliștilor orădeni. „Ce ne dorim de la acest parteneriat? Un punct evident ar fi atragerea copiilor față de sport, față de mișcare. Cunoaștem cu toții care sunt beneficiile sportului pentru sănătate, iar copiii pot învăța multe de la sportivi. Pot învăța ceea ce înseamnă disciplină, pot învăța cum să se organizeze, să fie empatici, să fie plini de compasiune. Și, de ce să nu recunoaștem, un sportiv bun este și inteligent și așa ne dorim să fie și copiii noștri”, a declarat șeful IȘJ Bihor.

Potrivit lui Abrudan, cu acest prilej, copiii ar putea și vizita Oradea, mai cu seamă că mulți dintre elevii din mediul rural nu au fost niciodată în reședința de județ. De altfel, inspectorul școlar general a precizat că ideea acestui parteneriat, veche de peste doi ani, i-a venit chiar după ce a aflat situația unei eleve din Bihor care a ieșit prima oară din satul ei când a participat la o olimpiadă națională.

La orice meci

CSM Oradea urmează să comunice Inspectoratului Școlar calendarul meciurilor de-acasă pentru fiecare din echipele orașului, în general desfășurate vinerea după-amiaza și sâmbăta, iar apoi IȘJ va anunța școlile din mediul rural, astfel încât să propună câți copii trimit. Elevii vor veni cu microbuzele școlare și vor intra gratuit la meciuri, inițiatorii acestui parteneriat sperând că vizionarea din tribune îi va „molipsi” pe elevi spre o viață cât mai activă.

„Sunt mandatat de conducerea clubului FC Bihor, așa că, dacă doresc, elevii pot să participe și la meciurile de fotbal”, a precizat Șerban Sere.

Potrivit acestuia, la fiecare meci vor putea intra între 50 și 100 de copii, dar există și posibilitatea ca aceste locuri să fie suplimentate, dacă va exista cerere.

Învață să înoate

Cu același prilej, Sere a anunțat și că terenul de sport multifuncțional pe care CSM Oradea l-a amenajat în curtea Școlii Gimnaziale Oltea Doamna a fost finalizat și că speră că orașul va mai avea oameni de bine care să investească în asemenea facilități pentru toate școlile din municipiu. Pentru amenajarea acestui teren, CSM a organizat și un dineu caritabil, cu prilejul meciului All Star Game ținut în primăvară la Oradea, când a fost inaugurată și Oradea Arena.

De asemenea, după doi ani de pandemie, s-au reluat și cursurile de înot pentru elevii de clasa a II-a din Oradea, organizate cu sprijinul Primăriei municipiului. Potrivit lui Sere, părinții plătesc cursul de inițiere, în timp ce orașul asigură transportul lor gratuit la Bazinul Olimpic, locul unde învață să înoate.


Șerban Sere (stânga) și Horea Abrudan (dreapta) au semnat, luni, acordul de parteneriat

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!