60 de producători tradiţionali şi artizani din judeţul Cluj dar şi din alte zone ale Transilvaniei îi aşteaptă, începând de vineri, pe orădeni pe platoul din faţa Arenei Antonio Alexe cu multe bunătăţi şi produse de artizanat.

Sănătate curată

Târgul "Produs de Cluj" este organizat din nou la Oradea de o asociaţie cu acelaşi nume, care promovează producătorii, meşterii populari şi păstrătorii tradiţiilor din zona Clujului.

Şi ediţia de anul acesta este una bogată, orădenii putând să-şi cumpere de la "Produs de Cluj" o varietate de produse bio şi tradiţionale. În mai multe standuri se vând, spre exemplu, borcane cu miere de albine, miere de cireşe, miere de mană de brad, precum şi miere cu fructe uscate între care nuci, caise şi mure.

Ademenitoare sunt şi standurile cu dulceţuri, între care dulceaţă de ardei iute, de gutui cu miez de nucă, de măceşe, dar şi cele cu siropuri, între care sirop de zmeură românească. La "Produs de Cluj" se mai vând şi borcane cu zacuscă de casă, în "soiuri" deosebite, inclusiv de ciuperci (hribi, ghebe) şi de peşte.

Unul dintre producători a adus la Oradea produse api-terapeutice, între care polen crud, miere cu fagure, miere cu cătină şi propolis, respectiv miere cu ghimbir.

De-ţi lasă gura apă…

De la târg nu lipsesc nici brânzeturile. Spre exemplu, un producător din Turda are la stand brânzeturi din lapte de oaie maturate sau afumate, între acestea telemea cu chimen, caşcaval afumat cu piper, precum şi specialităţi de brânză de burduf (cu ardei, cu ceapă).

De asemenea, se mai vând cârnaţi de casă, slănină de mangaliţă, precum şi – în premieră – pate de bibilică de la singura fermă ecologică de bibilici din Europa de Est, aflată în judeţul Harghita.

Iubitorii deserturilor au şi ei de unde alege. Producătorii au adus cu ei ciocolată de casă, cu şi fără zahăr, baclava, halva, cu şi fără arahide şi turtă dulce.

Merită subliniat că la târgul de pe platoul din faţa Arenei Antonio Alexe produsele sunt tradiţionale, preparate după reţete vechi, păstrate cu sfinţenie.

Made in Romania  

Printre expozanţii de la "Produs de Cluj" se numără şi artizani, care au adus jucării şi vase din lemn, obiecte de decor pentru casă şi curte realizate din ceramică, jocuri de table şi şah, curele din piele şi cojoace din blană de miel.

Totodată, la câteva standuri se vând piese de vestimentaţie româneşti - ii, cămăşi şi brâuri - toate brodate manual.

Sunt şi standuri cu diverse produse din lavandă: aranjamente, săpunuri naturale, sare de baie, lumânări parfumate şi apă florală. De altfel, sunt şi producători de alte săpunuri naturale, chiar şi cu lămâie şi ciocolată.

Târg cu distracţie

Organizatorii târgului "Produs de Cluj" au pregătit pentru cele trei zile activităţi pentru copii, între care spectacole de magie şi ateliere. De asemenea, pe platoul din Ioşia a fost instalat un atractiv parc de distracţii şi o scenă, care va găzdui o serie de concerte folclorice.

Târgul "Produs de Cluj" este deschis de vineri până duminică, între orele 10 şi 23. Vineri, spectacolele folclorice vor începe la ora 17.30, între invitaţii care vor urca pe scenă numărându-se Maria Haiduc, Florica Ruja, Cristian Mihoc şi, spre finalul serii, Aurel Tămaş.

Sâmbătă, concertele vor începe încă de la ora 14, cu ansamblurile folclorice "Valea Someşului" şi Grupul Tradiţional al Zegrenilor din Ceaba. De asemenea, seara, orădenilor le va cânta Marius Ciprian Pop.

Duminică, în ultima zi a târgului, programul artistic va începe la ora 14.30 cu un spectacol de magie susţinut de Florin Suciu Buh. Apoi, pe scenă vor urca din nou cântăreţi şi dansatori populari, seara fiind programate recitalurile date de Ana Ilca Mureşan, Felix Gălan şi Ioan Dordoi.