„OktoBersFest este un bâlci popular. Vrem să-l facem pitoresc, să-l facem frumos. Este despre bucuria regăsirii, bucuria de a împărți o bere”, spune berarul Paul Olău, organizatorul festivalului, vrând să sublinieze că, în ciuda faptului că este inspirat de celebra sărbătoare nemțească Oktoberfest, evenimentul local este cât se poate de apropiat de sensibilitățile românești.

Ediția 2024 se va desfășura în perioada 27 septembrie - 6 octombrie, într-un format inedit...

Festin la fabrică

Dacă până acum festivalul se ținea la fabrica locală de bere Bers Nova din parcul industrial Borș, în această toamnă va fi organizată o ediție extinsă, astfel încât o parte dintre evenimente sunt plănuite să aibă loc la berăria Vulturar, deschisă în vară în pasajul Vulturul Negru. Toate vor fi cu intrare liberă.

În două weekenduri consecutive, 27-29 septembrie și 4-6 octombrie, în curtea fabricii Bers Nova, unde se poate ajunge inclusiv cu autobuzele OTL, va fi amenajat un cort, vor fi dispuse mai multe food truckuri și, bineînțeles, se va vinde bere made in Bihor.

Paul Olău, proprietar Bers Nova„Oaspeții vor găsi la noi atmosfera caracteristică de festival bavarez. În această ediție vor fi mai multe food truckuri decât anul trecut, cu bratwurst, sauerkraut - pentru care am găsit un furnizor local, chiar din Borș -, pretzels, dulciuri, băuturi, turtă dulce și altele”, anunță Paul Olău (foto).

Jocuri, bere...

Berea asigură o bună parte din farmecul festivalului „mai spumos ca niciodată” - cum îl prezintă organizatorii -, așa că petrecăreții vor găsi, de pildă, gama Vulturar de la Bers Nova, care face referire la istoria și arhitectura Oradiei, cu cinci etichete (blondă, brună, nefiltrată, pale ale și pilsner).

Pe timpul zilei, tot în curtea fabricii, la fel ca-n edițiile trecute, vor veni câțiva producători locali, prezenți de regulă și la festivalul Straița Plină de la Roșia. Aceștia vor aduce, printre altele, diverse bunătăți bihorene, inclusiv zacuscă, precum și produse handmade.

În rețeta OktoBersFest 2024 au mai fost incluse și alte ingrediente, cum ar fi jocurile menite să-i distreze pe oaspeți, dar și să le ascută spiritul competitiv. Multe dintre aceste concursuri vor implica, într-un fel sau altul, berea, căci ea va fi vedeta evenimentului.

... și multă muzică

OktoBersFest va cuprinde și multă muzică, adusă mai ales de artiști locali. Dacă festinul cu mâncăruri și concursuri este programat exclusiv la fabrica de bere, concertele se vor ține atât acolo, cât și la berăria nu demult deschisă în pasajul Vulturul Negru, în spatele pub-ului Columbus.

Invitații nu sunt puțini. La fabrica de bere, vineri, 27 septembrie, va concerta Oradea Brass, un cvintet de suflători ce cuprinde și instrumentiști ai Filarmonicii locale. „Este prima apariție a unei fanfare la noi la festival. Se pregătește un program muzical special pentru OktoBersFest, cu tonalități bavareze”, detaliază Paul.

O seară mai târziu (sâmbătă, 28 septembrie), tot acolo, mai multe DJ-ițe locale, strânse în trupa Bewitched, vor mixa pentru a da ritm petrecerii. Duminică seara, pe 29 septembrie, va fi rândul folkistului Tedi Tudoroiu, din București, să apară în fața publicului de la OktoBersFest.

În fiecare dintre cele trei seri ale primului weekend de festival vor fi și alte momente muzicale, prezentate de pildă de chitaristul orădean Alex Vâșcan. „Ne dorim o atmosferă cât mai relaxată, cât mai naturală”, adaugă gazda.

Și la fabrică, și la berărie

În al doilea weekend, tot la fabrică, sunt programate concertele altor invitați, cum ar fi trupa timișoreană de rock și blues Fără Filtru (4 octombrie), Țapinarii (5 octombrie) și, încă o dată, Oradea Brass (6 octombrie).

În acel weekend, după concertele principale, sunt programate și alte momente muzicale, cu Raul Bochiș, Alex Vâșcan și Cosmin Vieriu, fost concurent la Vocea României.

În schimb, la berăria Vulturar din centrul Oradiei va fi programată o altă serie de evenimente. Pe 27 septembrie, acolo vor ajunge concurenții emisiunii „Poftiți pe la noi”, de la Antena 1, care - coordonați de Nea Mărin - vor lucra în bar; pe 30 septembrie este programat un concert Tedi Tudoroiu; pe 1 octombrie scena le va aparține lui Alex Vâșcan și Roxanei Mureșan; pe 2 octombrie urmează Alan Levy și Arthur Weber; pe 3 octombrie este programată o seară de tip „open mic”; pe 4 octombrie vor concerta Țapinarii; pe 5 octombrie - Fără Filtru; iar pe 6 octombrie - Raul Bochiș.

Organizatorii s-au gândit, astfel, să ofere o paletă cât mai largă de opțiuni, nu doar în ce privește berea, ci și muzica...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!