Ai vrea să încerci un sport nautic nou, apărut doar de câţiva ani în România, dar te împiedică frica de apă? Stand-Up Paddle ar putea fi activitatea potrivită!

Un cuplu din Marghita a înfiinţat o asociaţie pentru a promova acest sport, care presupune doar plutirea deasupra apei line cu ajutorul unei plăci şi al unei padele. Asociaţia organizează ture în judeţ, activităţile sunt gratuite, iar curioşii bine-veniţi.

Descoperit în luna de miere 

Pasionaţi de sporturi în natură, Ştefania (27 ani) şi Bogdan Stan (34 ani) au descoperit Stand-Up Paddle, pe scurt SUP, în 2019, când şi-au petrecut luna de miere în Africa de Sud. 

"Atunci am fost să vedem un campionat de kitesurfing (sport nautic în care o persoană se foloseşte de un zmeu pentru a se da cu placa pe apă), pe care îl practicam deja, şi eram curioşi ce alte activităţi mai sunt. Acolo am văzut pentru prima dată tineri care vâsleau pe placa de SUP, stând în picioare", îşi aminteşte Ştefania (foto jos), de profesie inginer. 

Când au revenit acasă au decis să cumpere câteva echipamente şi au încercat şi ei noul sport, pe apele din Bihor. 

Leac pentru fobie

"Am ştiut că trebuie să promovăm acest sport când mama mea, care are fobie de apă, s-a pus pe placă, iar după câteva minute a vâslit de plăcere, fără frică", povesteşte Ştefania.

Tot în 2019, cei doi soţi au devenit instructori specializaţi şi acreditaţi, după ce au absolvit un curs ce s-a ţinut în Slovacia. Un an mai târziu au înfiinţat Asociaţia SUPer Aventura, pentru a promova acest sport în Bihor, alte organizaţii de acest fel existând în ţară doar în Bucureşti şi Cluj.

Stand-Up Paddle este un sport care se practică pe ape line, stătătoare sau curgătoare, şi presupune ca o persoană să vâslească stând în picioare pe o placă asemănătoare cu cea de surf. Doritorii au nevoie de placă, o padelă, o vestă flotantă şi eventual un costum de neopren, dacă apele sunt reci. Dacă obosesc din picioare, pot vâsli stând în genunchi sau turceşte pe placă. 

Pe placă, la orice vârstă

Asociaţia are 10 plăci standard sau de dimensiuni mai mari, pe care pot sta două sau trei persoane, veste flotante, padele de diferite mărimi, dar şi lese de siguranţă, care se leagă de placă şi de un picior al aventurierului, asemenea unei brăţări, acestea având rolul de a-l ţine aproape în cazul în care cade de pe ea. 

SUP poate fi practicat la orice vârstă, indiferent de condiţia fizică. "La o tură pe apă a fost cu noi şi o fetiţă de 4 ani care s-a descurcat singură, sub supravegherea noastră. Odată a venit şi o persoană care îşi dorea mult să încerce, dar nu avea încredere în ea pentru că avea 140 de kilograme. După instructaj, a mers singură şi a văzut că totul este în regulă, s-a relaxat şi s-a bucurat de experienţă", spune preşedinta asociaţiei. 

Ture prin Bihor 

Din cauza pandemiei, comunitatea pasionaţilor de SUP a crescut greu în Bihor, dar în prezent numără circa 60 de persoane. Asociaţia organizează ture pe care le anunţă din timp pe pagina de Facebook SUPer Aventura şi la care poate lua parte oricine. 

Întâlnirea este condiţionată însă de starea vremii. Dacă vântul bate puternic, capacitatea unei persoane de a-şi ţine echilibrul scade, deci nu se poate practica Stand-Up Paddle. 

"Pentru cei care nu au mai încercat niciodată, instructajul, în care află cum se foloseşte echipamentul de siguranţă şi cum se vâsleşte corect, ţine cam o oră şi jumătate, iar apoi eu sau Bogdan mergem cu ei, în grupuri de 5 - 6 persoane. Până acum am fost pe Crişul Repede, la barajul de la Suplacu de Barcău şi pe lacul din Şauaieu", spune Ştefania.

Un nou sezon

În urmă cu două săptămâni, Asociaţia SUPer Aventura a dat startul noului sezon cu o ieşire la barajul de la Suplacu de Barcău (foto), unde mai mulţi amatori s-au dat cu placa ore în şir, iar la final au fost serviţi cu o porţie de bogracs pregătită de organizatori. 

Următoarea ieşire va fi, dacă vremea permite, miercuri, în 1 Iunie, în acelaşi loc, iar în curând vor avea loc şi întâlniri în Oradea şi Sălacea. Soţii Stan oferă echipamentele şi instructajul gratuit, dorind să extindă comunitatea. Cei care s-au distrat alături de ei pot, însă, să sprijine demersul făcând o donaţie pentru asociaţia lor, după turele pe apă. 

Aşadar, nu e nevoie decât de curaj şi dorinţa de a încerca ceva nou...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!