Fără violenţă în şcoli! Acesta a fost mesajul transmis, joi, de peste 500 de elevi de la 20 de licee din Oradea, care au răspuns iniţiativei deputatului USL de Bihor, Florica Cherecheş, care, în parteneriat cu Poliţia bihoreană, a organizat pentru al doilea an consecutiv un marş antiviolenţă, chiar de Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Şcoală.

Tinerii au mărşăluit pe Corso, de la intersecţia cu strada Dunării până la Teatrul Regina Maria, purtând în mâini pancarte făcute de ei, steaguri ori baloane. "Fii inteligent! Nu gândi cu pumnul", "Ridică-ţi cuvântul, nu pumnul!", "Hai să exmatriculăm violenţa" sau "Oferă o floare în locul unei pălmi" au fost câteva din mesajele afişate de liceeni.

"Evenimentul de azi se desfăşoară sub genericul adolescenţă fără violenţă. Din păcate, în şcolile din România în fiecare zi se petrec acte de violenţă, de mai multe forme, verbală sau fizică. (...) Trebuie să perseverăm în a prezenta alternative copiilor, să-i învăţăm să fie toleranţi", a declarat deputatul Florica Cherecheş. Aceasta le-a spus tinerilor că este bucuroasă că în Oradea actele de violenţă în şcoală sunt tot mai puţine şi tot mai puţin grave.

După marşul pe Corso, tinerii s-au oprit la Teatru, unde colegi de-ai lor au pus în scenă două piese scurte prin care au arătat că nu încurajează violenţa în şcoli. De asemenea, tinerii implicaţi în proiect au primit diplome de recunoştinţă din partea organizatorilor.

Tot aici a luat cuvântul şi chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei bihorene, care le-a spus tinerilor că a fost impresionat de maturitatea liceenilor, când a colaborat cu ei la editarea unei broşuri despre violenţă, şi că are mare încredere în ei. "Voi priviţi lucrurile simplu şi cred că este marele vostru atu. Cred că în general, la noi la români, există problema de a complica lucrurile simple. Sper şi îmi doresc ca voi să fiţi cei care să simplificaţi lucrurile şi să faceţi în aşa fel încât şi violenţa care se manifestă sub atâtea forme să fie rezolvată mult mai simplu", a spus Popa.

În finalul evenimentului, poliţista şi artista Natalia Selegean a urcat pe scenă şi le-a cântat liceenilor.