Cel mai preţios monument istoric al oraşului, Cetatea ar trebui să se bucure de protecţie maximă, mai ales după ce pentru reabilitare s-au investit aproape 90 milioane lei. În realitate, însă, administratorii şi chiriaşii par să facă ce vor între zidurile fortăreţei.

În doar câteva zile, în Cetate a fost săpat un şanţ lung de 20 metri, a fost "găurit" zidul exterior şi s-au montat aparate de aer condiţionat pe Grota Roşie, totul fără avizul Direcţiei pentru Cultură. Drept urmare, instituţia a făcut o plângere penală în urma căreia ar putea fi traşi la răspundere angajaţii Primăriei, care au comandat săpăturile, dar şi trei investitori "vedete", care amenajează o berărie în incinta monumentului: fotbalistul Claudiu Keşeru, fostul director al Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, şi patronul hotelului-restaurant Carnival’s, Adrian Moisa.

Cetate fără muşterii

Deşi reabilitată cu aproape 20 milioane euro pentru a fi readusă la viaţă, la mai bine de un an după finalizarea proiectului Cetatea este încă nevalorificată. Pe lângă muzeul Cetăţii, un hotel, ateliere meşteşugăreşti, o cafenea-librărie şi câteva sedii de ONG-uri, în fortăreaţă nu mişcă nimic. Din cele nouă spaţii comerciale gândite ca restaurante şi cafenele, nici unul nu e încă deschis.

Doar la cel amenajat în corpul J, în ansamblul cunoscut ca Grota Roşie, dat în chirie pentru amenajarea unui cafe-bar-bistro, se lucrează. Organizată în aprilie 2016, licitaţia pentru acesta a fost câştigată pe o chirie lunară de 10.800 lei de firma Carnival Crew, în care s-au asociat trei nume cunoscute: Adrian Moisa, patronul localului Carnival’s din strada Republicii, fotbalistul Claudiu Keşeru şi fostul director al Gărzii de Mediu, Călin Mocan, care vor să deschidă aici prima berărie Staropramen din ţară, dar încă mai au de amenajat.

Săpături după ureche

S-ar putea însă să fie opriţi de oamenii legii, căci într-o plângere penală făcută pe 20 martie la Poliţia Bihor, Direcţia pentru Cultură a reclamat intervenţii neautorizate în Cetate. Sub semnătura directorului Lucian Silaghi, sesizarea arată că în cadrul unui control făcut pe 16 martie, doi angajaţi ai Direcţiei, Marinel Roşu şi Mircea Paşca, au depistat trei nereguli grave în fortăreaţă.

Prima: în faţa amfiteatrului din Bastionul Ciunt era săpat un şanţ lung de 20 metri, adânc de 80 cm şi lat de 40 cm, prin care s-au tras cabluri de curent de la corpul L, unde funcţionează atelierele meşteşugăreşti, la Grota Roşie. Cablurile au fost îngropate în pavajul de piatră, apoi întinse vizibil pe zidul Cetăţii, iar de acolo duse, prin toaleta publică, în viitoarea berărie.

Cea de-a doua problemă depistată este montarea a patru aparate de aer condiţionat pe Grota Roşie, vizibile şi din curtea Cetăţii, dar mai ales de pe podul din lemn de la intrarea principală. În fine, ultima hibă: o reclamă lipită pe vitrinele Grotei, pentru a anunţa că acolo va funcţiona în curând berăria "Czech in".

Urme şterse

Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, orice intervenţie asupra unui monument de acest fel poate fi făcută doar în baza unui aviz al Direcţiei pentru Cultură. În cazul acestor lucrări, documentul lipsea cu desăvârşire. "Nimeni nu ne-a solicitat vreun aviz", zice Marinel Roşu.

În plus, adaugă acesta, săpăturile trebuiau făcute sub supravegherea arheologilor, pentru că terenul din Cetate încă ar putea ascunde vestigii. Or, Ordonanţa Guvernului 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic prevede că lucrările care pot afecta siturile arheologice sunt considerate infracţiune care se pedepseşte cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Direcţia n-a investigat cine sunt beneficiarii lucrărilor ori cu ce scop au fost făcute, lăsând asta în seama oamenilor legii. "Nu-i treaba noastră să facem anchetă", spune directorul Lucian Silaghi (foto). BIHOREANUL a aflat însă că montarea aparatelor de aer condiţionat şi lipirea autocolantelor s-au făcut la cererea firmei Carnival Crew, iar săpăturile la comanda Primăriei.

Experiment... eşuat

După plângerea Direcţiei pentru Cultură, aparatele de aer condiţionat au dispărut subit, şanţul a fost astupat, pavajul refăcut, iar cablurile de curent ascunse în zidul Cetăţii. Reprezentanţii Carnival Crew spun, însă, că nici vorbă să fi încercat să-şi ascundă urmele.

Unul dintre acţionari, Călin Mocan, a recunoscut BIHOREANULUI că aparatele de aer condiţionat au fost puse pe Grotă la comanda firmei sale, dar, chipurile, numai în scop experimental. "Le-am pus provizoriu, să vedem cum arată şi să căutăm soluţii pentru a le masca. Este o impertinenţă dusă la extrem să ne facă Direcţia plângere penală pentru asta!", răbufneşte fostul PDL-ist.

Povestea sa e greu de crezut, dat fiind că aparatele nu doar au fost aşezate pe zidul Cetăţii, ci întreaga instalaţie necesară a fost montată şi pusă în funcţiune. Ca să demonstreze că sunt investitori serioşi, Mocan anunţă că "zilele acestea" vor depune la Direcţia de Cultură un proiect pentru montarea aparatelor. "Să ne spună cum să le îmbrăcăm, în ce culoare de lemn, ce verdeaţă să plantăm, ca să le mascăm...".

"Noi suntem fraierii"

Şi despre autocolantele lipite pe vitrină Mocan spune că erau tot provizorii, cu scopul să ascundă lucrările de ochii turiştilor. "Aşa se procedează în orice oraş vest-european când se fac lucrări de amenajare. Eu n-aş lăsa oameni care n-au ieşit în lume să aibă putere de decizie", ripostează afaceristul.

Cât despre săpături, Mocan arată cu degetul spre Primărie, pe care o acuză că le încurcă şi lor planurile. "Am câştigat licitaţia în aprilie, dar pentru că a fost contestat rezultatul am semnat contractul abia în octombrie. În decembrie am constatat că nu avem curent trifazic, obligatoriu ca să putem folosi plitele, frigiderele şi toată aparatura. Am cerut atunci Primăriei să ne bage curent, dar ei fac lucrările abia acum. Noi suntem fraierii care plătim chirie din octombrie şi nu putem deschide localul!", zice Mocan.

De "dragul" animării

Proiectul de reabilitare a Cetăţii n-a inclus alimentarea cu curent trifazic în Grota Roşie deoarece aici era prevăzut să funcţioneze doar un centru de informare turistică, un magazin de suveniruri şi unul de vinuri, deci consumatori de electricitate modeşti. Ulterior, Direcţia de Patrimoniu Imobiliar a decis să schimbe destinaţia Grotei, aşa că modificarea reţelei electrice s-a dovedit inevitabilă.

Această necesitate o invocă şi şeful Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto), întrebat de ce a comandat spargerea pavajului. "Pentru a reda funcţionalitatea acelor spaţii şi a le umple cu viaţă. Dacă nu facem nimic, Cetatea rămâne goală", zice Popa, sugerând că vina ar fi, de fapt, a celor care au făcut proiectul de reabilitare. Întrebat de ce n-a cerut avizul Direcţiei pentru Cultură, Popa a rămas fără răspuns.

Cert e că ancheta Poliţiei este în derulare, iar Popa şi cei trei afacerişti vor avea de dat nişte răspunsuri. Rămâne de văzut cât de convingătoare...


AFACERI DE FAMILIE
"N-a câştigat cine trebuia"

Schimbarea destinaţiei Grotei Roşii din magazin de suveniruri şi de vinuri în berărie, decizie votată la foc automat şi aproape insesizabil de Consiliul Local în februarie 2016, miroase a "afacere de familie".

Pe lângă firma Carnival Crew, la licitaţia organizată de Direcţia de Patrimoniu Imobiliar a concurat şi firma Sky Caffe Bar, care are localul Black Eagle din Pasajul Vulturul Negru şi este controlată de fiul ex-preşedintelui CJ Bihor, Cornel Popa. Practic, Doru Popa este vărul directorului DPI, Lucian Popa, taţii lor fiind fraţi. Perdantă la ofertă, firma Sky Caffe Bar a contestat rezultatul selecţiei, fapt ce a şi întârziat semnarea contractului luni bune.

Văzând cât de greoi colaborează cu Primăria, Călin Mocan nu exclude varianta să-i fie sabotată intenţionat afacerea: "Mă gândesc şi eu că toate astea se întâmplă pentru că n-a câştigat cine trebuia licitaţia".