Sute de oameni, majoritatea copii şi tineri au alergat disperaţi în urma elicopterelor care aruncau pachete cu hrană. Oamenii s-au împins, s-au călcat în picioare şi chiar s-au luat la bătaie pentru a reuşi să pună mâna pe ajutoare.

Situaţia este dramatică în capitala ţării, unde premierul estimează că 300.000 de oameni trăiesc sub cerul liber, fără a şti ce le va aduce ziua de mâine. În Haiti au rămas foarte puţine structuri locale pentru a gestiona ajutorul străin, iar problema logistică este foarte gravă. O altă mare problemă rămâne infrastructura, care practic nu mai există în urma seismului.

Până acum, 25.000 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături. Printre ele, şi cel al şefului misiunii ONU în Haiti, tunisianul Hedi Annabi, descoperit printre ruinele cartierului general prăbuşit. Există însă şi cazuri fericite, cum este cel al unei femei gravide, scoase de sub ruine după 60 de ore de agonie.

Sâmbătă, un alt cutremur cu magnitudinea de 4,5 pe scara Richter a avut loc în capitala statului Haiti. Mai mult, oamenii de ştiinţă avertizează asupra riscului producerii de noi cutremure majore în Haiti sau în statele învecinate.

Între timp, guvernele lumii îi asigură pe haitieni că vor continuă să le ofere ajutor. În Statele Unite ale Americii, preşedintele Barack Obama a spus că SUA desfăşoară una dintre cele mai mari operaţiuni de salvare din istoria ţării, pentru a salva vieţi şi pentru a aduce sprijinul necesar evitării unei catastrofe şi mai mari.