Halloween este la origine o sărbătoare celtică, iar numele vine de la "All hallows evening", adică seara tuturor sfinţilor. Ea s-a răspândit în special în America în secolul XIX prin imigranţii irlandezi din Statele Unite, iar acum se spune că de Halloween, spiritele morţilor ajung pe pământ şi caută să intre în corpurile oamenilor.

În ultimii ani, şi în Oradea se organizează evenimente care marchează noaptea de 31 octombrie, prin costume de vrăjitori, decoraţiuni, bomboane pentru copii şi promoţii la băutură pentru adulţi.

Noaptea groazei

Barurile şi cluburile din oraş sărbătoresc Halloween-ul sâmbătă, pe 30 octombrie. Clubul Yellow Submarine a pregătit pentru acea seară petrecerea numită "Trick or Tread" care începe de la ora 22 cu băutură la promoţie. Patronii plănuiesc să decoreze localul, iar barmanii şi ospătarele vor servi costumaţi. Orădenii sunt invitaţi să vină şi ei îmbrăcaţi în costume de Halloween, chiar şi improvizate.

În aceeaşi seară, Columbus Cafe a pregătit promoţie la votcă şi energizant, iar Lord's Club se va găti cu dovlecei şi costume de vrăjitori şi vampiri. În plus, organizatorii spun că pe ecranele din local vor rula filme horror precum "Dracula", din 1921, sau "Nosferatu", din 1922.

Cadouri pentru micii vrăjitori

Dacă cluburile dau petreceri pentru adulţi, pentru cei mici centrele comerciale ale oraşului s-au pregătit cu bomboane, concursuri şi alte surprize. Era Shopping Park începe petrecerea sâmbătă de la ora 11, când toţi copiii sunt invitaţi la un concurs de biciclete al cărui premiu este o bicicletă. În aceeaşi zi, vor avea loc ateliere de creaţie de mărgele şi măşti de Halloween. Atelierul se va relua şi duminică dimineaţa de la ora 11.

Tot duminică, de la ora 16, la Era Shopping vor veni magicieni pregătiţi să-i "vrăjească" pe cei mici cu trucurile lor, iar de la ora 17.30 grupul vocal Vivere va susţine un recital urmat la ora 19 de o petrecere tematică de Halloween, cu muzică, dans şi concursuri cu premii.

"Surpriza" organizatorilor este un dovleac uriaş, transformat într-o caleaşcă magică. În plus, de-a lungul întregului weekend, mai multe statuete vii le vor oferi tuturor vizitatorilor bomboane.

Şi Lotus Center îşi aşteaptă vizitatorii, în special pe cei mici, cu un decor plin de vrăjitoare, păianjeni şi lilieci-vampiri duminică, pe 31 octombrie. În aceeaşi seară, vizitatorii vor putea să vadă un dans creat special pentru Halloween de către dansatorii trupei "Boemdance". În plus, toţi cei care vor cumpăra duminică produse în valoare de peste 50 de lei vor fi răsplătiţi, după ce vor prezenta bonul la Biroul de Informaţii, cu mici cadouri specifice Halloween-ului, destinate în special copiilor.