În ajun de Ziua Morților, cimitirul din satul Urvind, comuna Lugașu de Jos, viii se pregătesc să-și omagieze răposații în fumul înecăcios produs de incendierea deșeurilor rămase din vechi coroane de plastic și a resturilor vegetale, la doi pași de crucile mormintelor.

„Preotul satului a fost sesizat de două ori să ia masuri și a promis că va face cumva să se ducă gunoiul din cimitir. Dar din păcate nici până în ziua de azi nu s-a întâmplat”, s-a plâns o localnică BIHOREANULUI.

Nu este, însă, singura nemulțumită, după cum nici preotul parohiei care administrează cimitirul nu e singurul responsabil. Pe Grupul de Inițiativă Civică – comuna Lugașu de Jos și-au semnalat nemulțumirea și alți săteni, adresându-se primarului Sorban Levente pentru a-l întreba „dacă este normal să ardă gunoiul din cimitir”, cu atât mai mult cu cât Primăria este cea care ar trebui să verifice existența contractelor pentru salubrizare.

Preotul reformat din Urvind, Fehervári István, afirmă că a discutat cu consilierii locali „să găsim o soluție” și recunoaște că parohia nu a încheiat un contract de salubrizare, considerând că serviciile operatorului local, Salubri din Aleșd, „sunt cam scumpe”.

„Noi am încercat să reducem deșeurile din cimitir, am cosit vegetația, am rugat oamenii să nu mai aducă la morminte coroane din plastic. Tomberoane nu am pus, că oamenii nu le folosesc, aruncă gunoaiele pe unde apucă”, spune conducătorul parohiei care administrează cimitirul.

Până una-alta, situația rămâne „nicicum”, căci Primăria comunei nu a sancționat nici parohia, pentru lipsa contractului de salubrizare, nici pe sătenii care aruncă resturile pe unde vor, și nici pe piromanii care le „elimină” dându-le foc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!