Dicţionarul Cambridge a anunțat că ''hallucinate'' (''a halucina'') a fost ales cuvântul anului 2023, după ce termenul a obţinut o definiţie suplimentară legată de producerea de informaţii false de către inteligenţa artificială (AI). 

Potrivit site-ului Digi24.ro, cuvântul „a halucina” înseamnă, la bază, a vedea, auzi, simţi sau mirosi ceva ce nu există.

Definiţia adiţională din dicţionarul Cambridge spune: "Când o formă de inteligenţă artificială (un sistem informatic care are o parte din calităţile creierului uman, cum ar fi abilitatea de a produce limbaj) halucinează, înseamnă că produce informaţie falsă", scrie şi Agerpres.

Wendalyn Nichols, editor al dicţionarului Cambridge, a spus că, deşi programele AI sunt excelente în căutarea şi consolidarea informaţiilor din volume mari de date, atunci când cineva solicită ca acestea să fie originale, există riscul de a produce informaţii eronate. Ea a adăugat că expertiza umană rămâne astfel esenţială.

Efectele "halucinaţiilor" AI au fost deja simţite în diverse domenii, precum cel juridic sau în marketingul produselor, unde au apărut cazuri de informaţii false sau eronate generate de ChatGPT.

Henry Shevlin, specialist în etică AI la Universitatea Cambridge, a subliniat că această nouă definiţie a cuvântului anului 2023 subliniază tendinţa de a personifica tehnologia. "Pe măsură ce acest deceniu trece, mă aştept ca vocabularul nostru să se extindă pentru a cuprinde abilităţi stranii ale noilor inteligenţe pe care le creăm", a spus el.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!