Hanukkah (Chanuca) – „Sărbătoarea inaugurării” sau „Sărbătoarea luminilor” - este celebrată și în Oradea, la Sinagoga Sion, vreme de opt zile, așa cum impune tradiția evreiască.

Conform unui comunicat transmis de Primăria Oradea, manifestări legate de această sărbătoare au loc la Sinagoga Sion în perioada 19-26 decembrie. 

Hanukkah comemorează rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa. Oradea Heritage (Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din judetul Bihor), ca entitate ce pune în valoare Sinagoga Neologă Sion și Sinagoga Aachvas Rein, anunță că evenimentele desfășurate în această perioadă sunt dedicate Sărbătorii evreiești a Luminilor – Hanukkah, Hag Hanukkah Sameah! – tuturor evreilor, Hanukkah să vă aducă sănătate, bucurii și împliniri!”, se arată în comunicatul municipalității. 

Sărbătoarea are dublă semnificație istorică și spirituală: Simbolizează victoria macabeilor asupra seleucizilor și resacralizarea Templului de la Ierusalim.

„În Templul din Ierusalim a fost găsită o candelă cu ulei care ar fi trebuit să ardă o singură zi, dar a ars opt zile. Acest lucru reprezintă de fapt victoria luminii asupra întunericului, a spiritului asupra terestrului. În fiecare seară de Hanuka se aprinde Hanukkia (Hanuchia), o menoră specială, cu nouă brațe, destinată acestei sărbători”, se mai arată în informarea Primăriei. 

Tradiția arată că lumânările se aprind în ordine descrescătoare, de la dreapta la stânga, astfel: opt în prima seară, şapte în a doua, şase în a treia seară etc., până în ultima seară. Lumânarea care este folosită pentru aprinderea celorlalte se numeşte şamaş.

În timpul ritualului, evreii recită binecuvântări și așază menora în fereastră, la un loc vizibil, reamintind celorlalți miracolul care stă la baza sărbătorii.

Alimentele tradiționale de Hanukkah sunt prăjite în ulei, clătitele sunt de cartofi (latkes) și gogoșile, umplute cu gem (sufganiyot).

Dintre obiceiurile evreiești, în timpul Hanukkah, amintim: schimbul de cadou și un joc vechi cu vârfuri pe patru fețe – dreidel, titirezul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!