Bătaie de cap pe bani puțini, asta reprezintă pentru unii bihoreni voucherele sociale în valoare de 250 de lei, pe care ar trebui să le primească în programul „Sprijin pentru România”.

În timp ce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că a finalizat emiterea cardurilor, mulți bihoreni constată nu doar că nu le-au primit, ci că nici măcar nu sunt pe listele de așteptare. Mai grav este că cetățenii nici nu au cui să se adreseze, în județ neexistând vreo instituție cu răspunderi în acest program.

Nimeni, nimic

„Sunt eligibil pentru a primi cardul, am pensia mai mică de 1.500 de lei, mai precis de 1.060 de lei. Totuși, nu am primit cardul. Am fost la Casa de Pensii, de-acolo m-au trimis la Poștă. La Poștă mi-au spus că nu figurez pe lista persoanelor eligibile, așa că trebuie să sun la București. Am primit patru numere de telefon, la care nu răspunde nimeni”, a declarat pentru BIHOREANUL Florian Bungău, un pensionar din Oradea.

În situația lui mai sunt multe alte persoane, dovadă că bărbatul a întâlnit luni, pe la instituțiile pe unde a umblat, mai mulți bihoreni cu aceeași reclamație, iar la redacția BIHOREANUL au sunat și alți cetățeni, întrebând același lucru: ce au de făcut, dacă nu au primit cardurile sociale?

Expediați la București

Oamenii constată că, în plan local, nu au cine să-i ajute, iar la București nu-i bagă nimeni în seamă.

„Vă sun pentru că sunt disperată. Vinerea trecută s-au distribuit cardurile sociale la mine în comună, în Uileacu de Criș, dar eu nu am primit, deși am mare nevoie de ele. Am pensia minimă, nici 1.000 de lei. Își bat joc de oameni, ne amăgesc”, a reclamat o femeie.

La fel ca alți pensionari, a reclamat problema la Casa de Pensii Bihor și Poșta Română, dar fără succes. „La Casa de Pensii mi-au zis că au mii de reclamații, dar că nu au ce să facă. Eu nu pricep, dacă ai mii de reclamații, de ce nu întrebi și tu mai departe, la București, ca să ajuți oamenii?”, a mai spus femeia.

Pensionara a prins pe telefonul fix de la Ministerul Proiectelor Europene un funcționar, care i-a spus că nu poate să îi dea explicații despre motivul pentru care nu a primit cardul, pentru că, de fapt, nu știe cine a făcut listele de persoane eligibile.

„Nu știu ce trebuie să fac, ca să mă adauge pe lista lor măcar acum, iar data viitoare să primesc acest ajutor”, a spus pensionara.

De la Ana la Caiafa

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, la secțiunea cu cele mai frecvente întrebări despre vouchere, cetățenii care nu le-au primit ar trebui să ceară informații la Poștă: „În cazul în care îndepliniți criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa I nu veți intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, de unde veți primi îndrumări”. În realitate, după cum au experimentat mai mulți bihoreni, Poșta nu are ce să le spună.

Pe de altă parte, într-un comunicat de presă remis săptămâna trecută, MIPE a sugerat că cetățenii trebuie să sune la Ministerul Muncii, dar fără să indice și un număr de telefon: „Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române”, a transmis instituția condusă de Marcel Boloș.

BIHOREANUL a cerut lămuriri de la MIPE, dar responsabilii de presă au confirmat doar că au primit mail-ul, fără a preciza în cât timp vor oferi un răspuns.

Pseudo-sprijin

Promise de autorități de multă vreme și finanțate din fonduri europene, voucherele sociale din programul „Sprijin pentru România” sunt oferite pe suport electronic (card), au o valoare de 250 de lei și se eliberează o dată la două luni, până la finalul acestui an.

Persoane eligibile pentru primirea lor sunt pensionarii sau persoanele cu handicap cu venituri mai mici de 1.500 de lei, familiile cu cel puțin 2 copii sau monoparentale și venituri nete lunare pe membru de familie de cel mult 600 de lei, familiile care primesc ajutoare sociale și persoanele fără adăpost. Cum anume distribuie Poșta cardurile pentru persoanele fără adăpost, MIPE nu lămurește.

Săptămâna trecută, Ministerul a anunțat că a finalizat emiterea cardurilor și că până la finalul lunii iulie, teoretic, Poșta Română a terminat și distribuirea lor.

Pe de altă parte, bihorenii care au primit voucherele constată că nu sunt multe magazinele în care pot plăti cu ele. De pildă, marile lanțuri de magazine nu acceptă plata cu aceste carduri, la fel cum în multe sate din județ nu există nici măcar un magazin partener.

Nu trebuie ignorat că și valoarea tichetelor sociale este minusculă: fiecare cetățean cu venituri reduse primește, practic, 4 lei pe zi. Mai puțin decât costă o pâine...

UPDATE: Boloș cere răbdare...

Ministrul fondurilor europene, bihoreanul Marcel Boloș, a confirmat, marți, că încă mai sunt români care nu au primit cardurile sociale, fie pentru că poștașii nu i-au găsit acasă, fie din alte cauze.

Întrebat, la Digi 24, ce să facă aceste persoane, oficialul a spus: „Să mai aștepte până vineri”.

Dacă nici în această săptămână nu-și vor primi cardurile, românii eligibili sunt direcționați la instituții din subordinea Ministerului Muncii. „Trebuie să ia legătura cu Casa de Pensii sau Autoritatea Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, ca să își primească statutul de beneficiari”, a declarat Boloș. Acesta a precizat că Ministerul Muncii a livrat listele de persoane eligibile către MIPE. 

Ministrul bihorean a mai spus că următoarea tranșă de bani va fi virată pe carduri în ultima săptămână din luna august, a treia tranșă la finalul lunii octombrie, iar a patra - și ultima - la mijlocul lunii decembrie. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!