Circulaţia metrourilor este blocată, vineri, în Bucureşti din cauza unui protest masiv al sindicaliştilor Metrorex care au coborât în tunel, la staţia Piaţa Unirii, pe calea de rulare, iar astfel liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune. Aflat într-o vizită în Oradea, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că protestul este ilegal, că s-au dat amenzi şi au fost deschise dosare, dar a subliniat că este nevoie de "dialog" între sindicalişti şi conducerea Metrorex.

Cîţu: Interese şi sinecuri

Sindicaliştii s-au aşezat pe şine şi au scandat "Demisia!", în timp ce mii de bucureşteni au fost nevoiţi să se înghesuie în transportul de suprafaţă.

Hotnews.ro subliniază că protestul are loc la o zi după ce conducerea Metrorex a dat ca termen limită data de 2 aprilie pentru eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou, deţinute de firma sindicatului. 

Premierul Florin Cîţu a transmis, pe Facebook, că protestul este ilegal şi are la mijloc interesele unui fost deputat PSD, fiind vorba despre Ion Rădoi. "Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este acţiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineaţă. Din punctul meu de vedere, nimeni nu este mai presus de lege, asta i-am transmis domnului ministru şi trebuie să ia măsuri. Bucureştenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist îşi pierde sinecuri. Am transmis acelaşi mesaj domnului ministru Bode", a scris premierul.

Bode: Este nevoie de dialog

Aflat într-o vizită de lucru în Oradea, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că protestul este ilegal, pe de o parte fiindcă manifestanţii nu respectă regulile din starea de alertă (care interzice adunările mari de persoane şi impune distanţarea), iar pe de alta fiindcă protestatarii nu au asigurat, aşa cum prevede legea, măcar o treime din capacitatea de transport. 

Totuşi, şeful MAI a spus că, în opinia sa, soluţia trebuie să fie una paşnică, menţionând că ştie că lumea se întreabă de ce nu se "intervine în forţă" la locul protestului. 

"Eu sunt convins că soluţia este dialogul. La această oră o delegaţie formată din reprezentanţi ai sindicatului Metrorex discută cu prefectul capitalei şi cu directorul general Metrorex. Îmi exprim speranţa că în urma acestui dialog vor ajunge la concluzia că acest conflict trebuie să înceteze de urgenţă şi putem să reluăm traficul cu metroul în Bucureşti. Este inadmisibil să-ţi baţi joc de sute de mii de bucureşteni în pandemie", a spus Lucian Bode. 

De asemenea, ministrul a spus că jandarmii au dat mai multe amenzi pentru protestatari şi că MAI a primit o plângere din partea Metrorex care acuză sindicaliştii de "sabotaj" şi "terorism". "Respectiva plângere am trimis-o de urgenţă către DIICOT, care are competenţă în astfel de cazuri", a spus Bode. 

În total s-au deschis trei dosare penale referitoare la protestul sindicaliştilor Metrorex.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat că a depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean pentru următoarele infracțiuni: zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influență, folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane, folosirea de către liderii sindicali a influenței și autorității în scopul obținerii de bani, bunuri și foloase necuvenite, șantaj şi infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate.

"Acțiunea ilegală a unui grup mafiot de a lua un oraș ostatic nu poate rămâne fără un răspuns ferm din partea autorităților și din partea justiției", a spus Drulă.