Ţară cunoscută pentru instabilitatea politică, Republica Moldova are parte de nişte zile haotice. Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţie pe preşedintele Igor Dodon, duminică, după ce deputaţii democraţi au reclamat că preşedintele refuză să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului.

Judecătorii le-au dat dreptate democraţilor, astfel că preşedinte interimar a fost numit premierul Pavel Filip, care a şi semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. 

Scandalul a fost declanşat sâmbătă, când Parlamentul de la Chişinău s-a convocat la ora 13, într-o şedinţă, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat, întemeiată pe faptul că legislativul nu a ales în timpul prevăzut de legea fundamentală un guvern. Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat că deciziile luate sâmbătă în Parlament reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a acuzat Blocul ACUM şi PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Indiferenţi faţă de aceste acuze, deputaţii socialişti şi cei din Blocul ACUM au numit în funcţie conducerea Parlamentului, în frunte cu Zinaida Greceanîi, şi au acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul. Însă, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale, inclusiv învestirea noului Guvern.