După mai multe ore de tensiuni şi negocieri în Comitetul Executiv al PSD, Viorica Dăncilă a anunţat că îşi dă demisia, marţi seara târziu, în ciuda faptului că nu dorea să recurgă la acest gest. Noul preşedinte, interimar, este Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. Potrivit Digi 24, Dăncilă ar urma să preia conducerea organizaţiei de femei a PSD, după ce Rovana Plumb a renunţat la funcţie.

Şedinţă cu scântei

Şedinţa a fost una cu scântei şi s-a întins pe mai multe ore. Potrivit surselor citate de presa centrală, mai mulţi baroni PSD i-au cerut demisia lui Dăncilă, însă aceasta a refuzat. Iniţial, preşedinta PSD a supus la vot convocarea unui congres al partidului în februarie. A obţinut, însă, "un vot covârşitor împotrivă", doar 4 voturi susţinând propunerea ei, astfel că, puţin înainte de miezul nopţii a anunţat că demisionează.

Pe tot parcursul serii, nu era clar cine va fi şeful PSD. Potrivit statutului, dacă Dăncilă face pasul în spate, cel care ar fi trebuit să preia atribuţiile era Eugen Orlando Teodorovici, numărul 2 în PSD, cel puţin până la organizarea unui nou congres.

Până la ora 22l, potrivit Digi 24, 7 vicepreşedinţi din cei 16 demisionaseră. Este vorba despre Dragoş Benea, Marian Oprişan, Olguţa Vasilescu, Gabriel Zetea, Carmen Dan, Roxana Mînzatu şi Gabriel Mutu. De asemenea, din conducerea partidului au demisionat şi Mihai Fifor şi Paul Stănescu.

Rămâne de văzut cum se va finaliza, până la urmă, şedinţa Comitetului Executiv al PSD, care, la ora publicării acestei ştiri, încă nu a ajuns la final.

UPDATE: Dăncilă şi resetarea

La 10 minute după miezul nopţii, şedinţa CEx, care a durat mai bine de 5 ore, a luat sfârşit. Conducerea Partidului Social Democrat a fost dizolvată prin demisii in corpore, au anunţat liderii partidului, precizând că s-a format un comitet de conducere interimar, care va gestiona formaţiunea până la congres.

Potrivit deciziilor luate în cadrul şedinţei, Marcel Ciolacu va prelua interimar şefia PSD, Paul Stănescu preia funcţia de secretar general al partidului, iar Gabriela Firea a fost votată vicepreşedinte la organizaţia PSD Bucureşti. De asemenea, s-a stabilit organizarea unui Congres al partidului la începutul anului viitor.

În declaraţia de după şedinţă, Viorica Dăncilă a susţinut că a luat această decizie fără presiuni. "După un CEx destul de îndelungat, în care fiecare coleg şi-a spus opinia referitor la alegerile prezidenţiale, dar şi la proiecţia cu referire la următoarea perioadă – cum putem câştiga alegerile locale, parlamentare - am înţeles că se doreşte o resetare a partidului, că cineva trebuie să îşi asume rezultatele alegerilor", a spus Dăncilă. 

Aceasta a ţinut să sublinieze că "nu e un moment de slăbiciune, ci unul de demnitate" şi că a înţeles că trebuie să plece.

"Consider că am făcut tot ce mi-a stat în putinţă ca să obţinem un rezultat bun, ca să mobilizăm electoratul, dar acum, în urma discuţiilor, am înţeles foarte bine că se doreşte o resetare a partidului şi că această resetare presupune o echipă nouă care să preia conducerea partidului, o altă viziune, un alt program", a spus fosta şefă a PSD, dând asigurări că va face parte din echipa care "va acţiona pentru câştigarea următoarelor alegeri".

Întrebată dacă a fost forţată să recurgă la această decizie, Dăncilă a negat, spunând că a ales să îşi asume şi să ţină cont de propunerile colegilor ei. "Eu mi-am depus demisia. Este un act unilateral", a spus ea.

Ciolacu şi "tătucul"

Marcel Ciolacu a precizat că primul obiectiv din funcţia de preşedinte interimar este organizarea Congresului pentru alegerea noii conduceri a PSD. "Marea majoritate a colegilor a propus luna februarie pentru acest Congres", a spus el.

Întrebat ce l-a recomandat pentru şefia PSD, acesta a răspuns: "Presupun că faptul că sunt la şefia Camerei Deputaţilor. Am şi alte calităţi: sunt un bun organizator, sunt un om de echipă...".

Şi Ciolacu a susţinut în faţa jurnaliştilor că "nu a fost preluată această conducere prin forţă". "A fost un gest de normalitate al doamnei Dăncilă, după ce ne-a ascultat pe toţi, nu i-a cerut nimeni să îşi dea demisia". "PSD nu mai e condus de un tătuc, cum a fost până la doamna Dăncilă", a mai zis Ciolacu.