Iniţiativă inedită a unor tineri ecologişti din Oradea: au creat Harta Deplastificat, o aplicaţie în care oricine poate găsi cişmelele şi localurile din oraş unde pot avea acces gratuit la apă potabilă.

Scopul tinerilor este să-i convingă pe orădeni să nu mai cumpere apă în flacoane de plastic. „În fiecare lună, orădenii aruncă o cantitate de PET-uri de plastic echivalentă cu dimensiunea Palatului Vulturul Negru. Pentru a reduce această problemă, Deplastificat motivează comunitatea locală să folosească recipiente de apă reutilizabile, punându-le la dispoziție o hartă cu toate locurile din oraș unde pot avea acces gratuit la apă potabilă. Astfel se evită cumpărarea unei sticle din plastic care poluează”, se arată într-un comunicat lansat de iniţiatorii proiectului Deplastificat.

Misiunii Deplastificat s-au alăturat 17 localuri restaurante și cafenele din Oradea, care au fost de acord să ofere apă atât clienților, dar şi celor care nu cumpără nimic.

Deplastificat

Harta este uşor de folosit: doritorii trebuie să intre pe site-ul deplastificat.ro şi să identifice cea mai apropiată sursă de apă disponibilă. „Tot ce trebuie să facă este să aibă un recipient de apă reutilizabil (thermos, sticlă din inox, orice recipient care nu este de unică folosință) și să se îndrepte către locația respectivă, unde vor putea să își reumple recipientul”, se mai arată în comunicat.

Pentru a promova harta digitală, pe 23 mai, iniţiatorii vor găzdui un eveniment în Parcul Libertăţii. Atunci, va avea loc un concurs în cadrul căruia doritorii vor putea câştiga recipiente pentru apă, dacă vor răspunde corect la întrebări despre poluarea cu plastic. De asemenea, în parc, între orele 11 şi 18, se vor desfășura ateliere de creație pentru copii.

Deplastificat este finanțat de Fundația Comunitară Oradea, prin programul Bursa Talentelor.