A fost publicată „Harta șpăgii” din spitalele din România, ce cuprinde inclusiv date din ultimele luni, prezentate atât pe județe, cât și defalcat pe spitale. Informațiile provin de la Ministerul Sănătății, însă sunt centralizate și prezentate sub formă de grafice de platforma Graphs.ro, fondată de Dragoș Vana.

Răspunsurile au fost înregistrate prin Mecanismul de Feedback al Pacientului și publicate inițial pe data.gov.ro. În ceea ce privește șpaga, sunt prezentate răspunsurile pacienților la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”. 

Vi s-a cerut șpagă?

La această întrebare au răspuns în luna martie 2023, în total, 605 pacienți din Bihor. Cei mai mulți dintre ei, 594, au răspuns „nu”, în timp ce 11 au răspuns „da”. Graphs.ro notează, prin urmare, că procentul șpăgii cerute este de 1,81% în Bihor, puțin mai mare decât media națională.

În aceeași lună s-au înregistrat procente mai mari în județele: Teleorman (8,11%), Giurgiu (7,55%), Olt (5,08%), Argeș (4,92%), Brăila (4,5%), Ilfov (3,74%), Călărași (3,57%), Satu Mare (3,36%), Botoșani (3,25%), Vrancea (2,91%), Ialomița (2,55%), Galați (2,5%), Vâlcea (2,29%), Bistrița Năsăud (2,24%), Buzău (2,16%), Bacău (2,05%) și Dâmbovița (1,84%). 

La capătul celălalt al topului, cu cele mai puține răspunsuri pozitive, se află județele Covasna (0,47%), Alba (0,59%), Brașov (0,66%) și Cluj (0,71%). 

În Bihor, procentul solicitărilor de șpagă, conform declarațiilor pacienților, a fost în luna februarie de 2,31%, iar în ianuarie de 1,35%. 

sursa imaginii: Graphs.ro

Situația pe spitale

În privința datelor de pe luna martie defalcate pe spitale, la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, 7 pacienți ai Spitalului Clinic Județean de Urgență din Oradea au răspuns „da”, adică un procentaj de 2,36%, conform Graphs.ro, care a centralizat datele din Mecanismul de Feedback al Pacientului. În luna februarie, 3 pacienți au dat același răspuns, iar în ianuarie au răspuns afirmativ 4 pacienți . 

sursa imaginii: Graphs.ro

Spitalul Municipal Gavril Curteanu este trecut separat în listă, dar apare pentru luna ianuarie cu un răspuns afirmativ la întrebarea menționată legată de șpagă, în timp ce în lunile februarie și martie cu niciunul. De menționat însă că cele două spitale au fuzionat încă din primăvara anului trecut.

În ce privește unitățile spitalicești din afara Oradiei, de pildă la Spitalul Municipal Nicolae Popovici din Beiuș, în ianuarie nu apare niciun răspuns pozitiv, în februarie sunt înregistrate 3, iar în martie unul singur.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!