Autorităţile au publicat, vineri, cele mai recente date privind acoperirea vaccinală anti-Covid-19, datele fiind defalcate pe oraşe şi comune. În Bihor, în fruntea clasamentului se află în ordine Sântandrei, Oradea şi Biharia, iar la coadă comuna Roşia, cu o acoperire vaccinală de abia 3,69%.  

Sub 30%

De altfel, doar în 14 dintre UAT-urile din Bihor acoperirea vaccinală depăşeşte 20%, potrivit datelor publicate de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 şi aferente zilei de 5 iulie. Dintre acestea, cele mai multe sunt fie oraşe, fie comune mari din apropierea oraşelor. 

În niciun UAT din Bihor acoperirea vaccinală nu depăşeşte 30%.

La nivel naţional, cele mai mari procente pe UAT-uri se înregistrează în comuna Dumbrăvița, județul Timiș: 47.19%; orașul Borsec, județul Harghita: 43.85%, respectiv municipiul Cluj-Napoca: 43.09%.

Trebuie precizat că procentele care indică acoperirea vaccinală sunt calculate raportat la totalul populaţiei dintr-un UAT, nu raportat la populaţia eligibilă pentru a primi serul anti-Covid (12+ ani). 

Sântandrei, Oradea, Biharia... 

Cea mai mare acoperire vaccinală din Bihor se înregistrează în comuna Sântandrei, fiind vorba despre 29,25%. Urmează Oradea, cu 28,76%, şi Biharia, cu 26,72%.

Procente de peste 20% se înregistrează şi în Beiuş, Salonta, Nucet, Ştei, Valea lui Mihai, Borş, Gepiu, Lazuri de Beiuş, Lunca, Paleu şi Sânmartin. 

Datele CNCAV arată că în restul judeţului acoperirea vaccinală este mică sau, în unele cazuri, infimă, procentele fiind şi mai mici de 5%: Roşia (3,69%), Vârciorog (4,15%), Pomezeu (4,68%). 

CNCAV a realizat şi câte o hartă pentru fiecare judeţ, pe care sunt indicate procentele de vaccinare pentru UAT-uri.